Hükümetin açıkladığı verilere göre çalışma izninin verildiği 60 bine yakın kişiye Birleşmiş Milletler gibi uluslararası işçi statüsünde olanlar, eş durumundan dolayı vize almış olanlar, akademisyen ve sporcular dahil değil. Çalışma izni alanlardan 21 bin 950 kişi İsveç şirketleri adına izin aldı.


En çok çalışma izni alanlar arasında ilk sırada 'meyve toplayıcısı' yer alırken teknisyen, fast-food çalışanları,mimar, sağlık uzmanı, doktor, aşcı, orman işçisi, temizlikçi ve öğretmenler de en çok çalışma izninin verildiği meslekler arasında yer aldı.


Çalışma izninin verildiği kişilerin büyük bir çoğunluğu başvuruyu İsveç dışından yaptı. Halihazırda İsveç'te yaşayan 896 sığınmacı da yine çalışma vizesi alanlar arasında yer aldı.


Türkler ilk beşte
Çalışma izni alan ilk beş ülke vatandaşları sırasıyla Tayland, Hindistan, Ukrayna, Türkiye ve Çin oldu. Toplamda 6 bin 489 Tayland vatandaşı çalışma izni alırken ilk beşi tamamlayan diğer ülkeler 4 bin 975 ile Hindistan, bin 119 ile Ukrayna, 878 ile Türkiye, 875 ile Çin oldu. Bu ülkeleri Irak, ABD, İran, Brezilya ve Pakistan takip etti.

euronews

Editör: İsveç Gündemi