Son bir ayda otel ve restoran sektöründe iflas sayısı yüzde 25 arttı. Ancak krizin en fazla darbe vurduğu sektör parekande ticaretinde oldu. Bu alanda Eylül ayında iflas sayısı yüzde 45'e varan artış gösterdi.

Kredi ve ticari bilgi şirketi UC ekonomisti Johanna Blomé, her şey daha pahalı olduğu ve tüketiciler bütçelerine daha fazla öncelik vermek zorunda kaldığında, bu genellikle önce perakende ve tüketim mallarını vurur dedi.

Risk farklı sektörlere yayılıyor

UC'nin iflas istatistiklerine dahil edilen on endüstriden yedisinde, endüstrilerin çoğunda iflaslar arttı.

Kredi raporlama şirketi Syna, "UC'nin birçok şirketin şu anda ters rüzgarlara karşı mücadele ettiği görüşünü paylaşıyor. Bireysel aylık istatistiklere dayanarak sonuç çıkarmak zor", diyen Syna CEO'su Karl Stjerna, "iflaslar sonbahar ve kış aylarında muhtemelen artmaya devam edecek" yorumu yaptı.

Bir basın açıklamasında, "Ayrıca, birçok şirketin, önceki hükümetin salgın sırasında krizdeki şirketler için sonuçlarını hafifletmenin bir yolu olan ertelenmiş vergileri ve işveren katkı paylarını geri ödemekle karşı karşıya kalması söz konusu" dedi.

Daha çok iflas bekleniyor

Çoğu gösterge, İsveç ekonomisinin gelecek yıl resesyona gireceği yönünde. UC'ye göre, iflasların sonbahar ve kış aylarında artmaya devam etmesi de muhtemel. Ayrıca, ülkenin hangi bölgesinde yaşadığınıza bağlı olarak büyük farklılıklar gösteren elektrik fiyatlarının bir sonucu olarak oldukça büyük bölgesel farklılıklar görülebilir.

Johanna Blomé, kış aylarında etkisini daha fazla hissetirecek enerji maliyetlerini işaret ederek, zorluk derecesinin şirketin ya da kişinin İsveç'te hangi elektrik alanında bulunduğu önemli bir faktör olacak ifadeleri kullandı.

Editör: İsveç Gündemi