Çok daha etkili bir strateji, 27 tesiste karbondioksiti emerek depolama hedefleniyor ve bu da İsveç'in toplam emisyonlarını yarıya indirecek.

Ekonomi profesörü John Hassler "Ütopya değil. Oldukça basit" dedi.

İsveç'in karbon dioksit emisyonlarının yarısı 27 sanayi tesisinden geliyor. Fabrikalarda CCS adı verilen bir teknoloji varsa, emisyonlar yakalanabilir ve depolanabilir.

John Hassler: Yeni bir araştırma raporuna göre, strateji hükümetin iklim hedeflerine ulaşmanın çok etkili bir yolu olacak.

Stockholm Üniversitesi'nde ekonomi profesörü ve İsveç Ekonomi Konseyi'nin rapor başkanı John Hassler, "Teknoloji var, ekonomik şartların sağlanması meselesidir" dedi.

Maliyetin yıllık yaklaşık 23 milyar SEK olduğu tahmin edilmektedir. Bu kulağa çok geliyor olabilir, ancak devletin her yıl karbon vergisine girdiği miktarla aynı.

Hükümetin iklim politikasının çoğu hurdaya çıkarılabilir. Hassler'e göre, eğer para CCS teknolojisine aktarılırsa, hükümetin diğer iklim önlemlerinin birçoğu devre dışı kalabilir.

Bonus Malus, "Çok dikkat çeken şey var. İklim aşaması, endüstriyel yaşam ve şarj direkleri gibi projeler. Her şeyin aşağı yukarı ayarlanabileceğini söylüyor.

CCS teknolojisi, bacaya monte edilen büyük bir elektrikli süpürgeye benzetilebilir. Daha sonra bir depolama yerine taşınan karbondioksiti ayırır ve sıkıştırır. Norveç'te, karbondioksitin Kuzey Denizi'nin dibinde depolanması için büyük ölçekli planlar devam etmektedir. Kendi açıklamalarına göre, Norveçliler önümüzdeki birkaç yıl için Avrupa'nın tüm karbondioksit emisyonlarını işleme kapasitesine olacaklar.

Yönetmek için gerekli politika

Karbondioksit yakalamak için daha önce yapılmış birkaç proje finansal nedenlerle kapatılmıştır. Araştırmacılar, "Teknoloji her zaman tamamen yatırım için değil, devam eden operasyonlar için de finansmanı için tamamen siyasi olarak oluşturulmuş sistemlere bağlı olacak."

Hassler, "İklim değişikliğinin temel sorunu, herkesin karbondioksit yaymasının serbest olmasıdır." Emisyon için fiyat politikaları ile başa çıkmak gerektiğini söylüyor.

Neden siyasetçilerin buna yatırım yaptığını düşünmüyorsunuz?

"Bence siyasi partiler uzun tedbir listelerinin olmasını iyi görüyorlar. Çok maliyetli olmalı, iklim bütçesine en çok para yatırım yapanlar en çevre dostu olarak algılanıyor.

Editör: İsveç Gündemi