Gıda fiyatları artmaya devam ediyor. Yılın başından beri, genel ortalama ile fiyatların neredeyse yüzde 14 arttığı gözlemleniyor. Gıda fiyat anketine göre, pahalılık kalıcı hale geliyor.

Gıda fiyatları Eylül'de de olmak üzere yıl boyunca artış gösterdi. Gıda ürünleri geçen ay ortalama yüzde bir arttı. Bu, gıda fiyatlarının yılın başından bu yana neredeyse yüzde 14 arttığı anlamına geliyor.

"Hanelerin karşı karşıya olduğu çok sıkıcı bir durum. Bir yıl içinde yüzde 14 artış, 90'lardan beri gördüğümüz en büyük artış" diyen SEB özel ekonomisti Américo Fernández, yaşanan duruma hanelerin uyum sağlaması gerektiğini söyledi.

Eylül ayında en fazla artan ürün grupları ise patlıcan, kabak, kavun, toz soslar ve çorba oldu. Tüm yıla bakıldığında, sıvı yağlar, margarin ve kırmızı biber gibi ürünlerde yüzde 30'un üzerinde artış gösterdi. Tereyağı, krema ve kahve gibi popüler gıda ürünleri Ocak ayından bu yana yüzde 25'in üzerinde artış gösterdi.

"Yüksek gıda fiyatları bir dizi faktörden kaynaklanmaktadır. Yüksek enerji fiyatları bunlardan biridir" ifadeleri kullanan Américo Fernández, enerji krizinin çiftçileri, nakliye şirketlerini ve ambalaj endüstrisini etkilediğini ve bunun da maliyetlerin arttığı için birçoğunun fiyatı yükseltmek zorunda kaldığı anlamına geldiğini sözlerine ekledi.

"Pahalılık kalıcı hale geliyor"

Matpriskollen, 42.000 farklı bakkaliye ürünü için fiyatları karşılaştırdı. Fiyatlar şu anda rekor seviyede olsa da, Matpriskollen bir süre daha yükselmeye devam edeceklerini işaret etti.

Américo Fernández ise yüksek gıda fiyatlarının büyük bir bölümünün kalıcı olacağına inanıyor.

"Pek çok hanenin tükettiği ve zor zamanlarda kısıntı yapamadığı temel malların seviyesi değişiyor. Bu, şu anda gördüğümüz fiyatların burada kalacağı anlamına geliyor" dedi.

Editör: İsveç Gündemi