Pandemi ile birlikte konut fiyatlarının 2019 sonu ila 2021 sonuna kadar düzenli yükseliş küresel ekonomik daralmayla birlikte son dokuz yılın en dip seviyesine çekildi.

Booli gayrimenkul ilan sitesinden derlenen verilere göre, müstakil konut fiyatları Ekim ayında tepe noktasına göre yüzde 19 aşağı gelirken, daire fiyatları yüzde 13'e varan oranda düştü.

Bir önceki yıla göre fiyatların göreceli şekilde düştüğü İsveç'te özellikle Nisan ayında tepe noktalarından ev alımı yapanların ciddi zararda olduğu hesaplandı.

Kredi ile alınan konutların ödemeleri devam ederken, merkez bankasının politika faizi adımları da bankaların ipotek faizlerindeki revizyonlar da fiyatta etki yarattı.

Ekim ayında konut fiyatları bir önceki aya göre yüzde 4 düştü. Mevsimsel etkilerden arındırıldığında fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 2,3 düşüş yaşarken, Eylül ayında fiyatlar yüzde 2,6 gerilemişti.

Geçen yıl ilk evini alan İsveç'li Julia Wiklander acele ettiğini belirterek, eğer bu yıla kadar bekleseydim 300 bin kron karım olacak ifadeleri kullandı.

Geçen yıl ev aldığı için pişman olduğunu belirten Wiklander, düşen konut fiyatları ve yükselen faiz oranları nedeniyle zararının çok olduğunu belirtti.

Enerji ve gıda fiyatlarındaki maliyet artışının konuta ilgiyi küresel çapta azalttığı gözlemlenirken, İsveç'te konut piyasası son dokuz yılın en yüksek düşününü yaşadı.

Uzmanlara göre, önümüzdeki yıl konut fiyatlarının yeniden yukarı yönlü hareket etmesi bekleniyor.

Editör: İsveç Gündemi