KPIF'e (Sabit Faizli Tüketici Fiyat Endeksi) göre enflasyon oranı, yani geçen yılın aynı ayına göre değişim, Kasım 2022'de yüzde 9,5 oldu. KPIF'e göre enflasyon oranının yüzde 9,3 olduğu Ekim ayına göre bir artış kaydedildi. KPIF'e göre Ekim'den Kasım'a aylık değişim yüzde 0,7 oldu.

İstatistik İsveç fiyat istatistikçisi Carl Mårtensson, artan elektrik fiyatlarının Kasım ayında enflasyon oranın artmasında katkıda bulunduğunu söyledi.

TÜFE, KPIF ve KPIF-XE için endeks rakamı, aylık ve yıllık değişim

  • Artan faiz maliyetleri, yüzde 11,5 olan TÜFE'ye göre enflasyona 2,1 puan katkı sağladı.
  • Elektrik fiyatları Ekim'den Kasım'a yüzde 16,8 arttı.
  • Gıda fiyatları üst üste 12. ayda artış gösterdi.
  • KPIF'e göre enerji hariç enflasyon oranı Ekim'deki yüzde 7,9'dan Kasım'da yüzde 8,0'a yükseldi.

Elektrik fiyatları arttı

KPIF Ekim'den Kasım'a yüzde 0,7 arttı. Geçen yılın aynı döneminde fiyatlar yüzde 0,5 arttı.

Aylık değişimde en çok kasım ayında artan elektrik fiyatları etkili olmuş ve bu da konut maliyetlerinin artmasına neden olmuştur. Gıda fiyatları üst üste 12. ayda arttı. Çeşitli mal ve hizmetlerdeki fiyat artışları da aylık değişimi etkiledi. Fiyat artışları, diğer şeylerin yanı sıra, akaryakıt ve paket tur fiyatlarının düşmesiyle dengelendi.

Aşağıdaki tablo, Kasım 2022'de aylık değişime en büyük katkıyı yapan mal ve hizmetler için KPIF'e aylık değişimleri ve katkıları göstermektedir. Sonuçlar, hanehalkı tüketim harcamalarının resmi sınıflandırması olan COICOP grubuna göre raporlanmaktadır.

KPIF'e göre aylık değişimi en çok etkileyen mal ve hizmetler

Kasım 2022'de KPIF'deki değişime en çok katkı sağlayan mal ve hizmetler için son üç yılda Kasım ayındaki aylık değişim

Mevsimsel modeller ve geçici fiyat değişiklikleri

Mal ve hizmetler için fiyat değişiklikleri, diğer şeylerin yanı sıra, mevsime bağlı veya geçici olabilir. Yukarıdaki diyagram, toplam aylık değişimi en çok etkileyen mal ve hizmetler için bu yıl ve son iki yılda KPIF'deki aylık değişimi göstermektedir.

Elektrik fiyatları Kasım ayında üst üste üçüncü kez artarken, 2022'deki artışıyla öne çıkıyor. Konutların büyük bir bölümünü elektrik maliyetlerinin oluşturması, konut maliyetlerinin neden aynı trendi izlediğini açıklıyor. Paket seyahatler genellikle Kasım ayında azalır, ancak 2022'de normalden daha fazla düşüş görüldü.

Gıda ile çeşitli mal ve hizmet fiyatları, düştüğü Kasım 2021 ve 2020'den farklı olarak Kasım 2022'de arttı.

Enflasyon Kasım'da arttı

KPIF'e göre enflasyon oranı yani KPIF'in bir önceki yılın aynı ayına göre değişimi Kasım 2022'de yüzde 9,5 oldu.

KPIF'den farklı olarak faiz oranlarındaki değişimlerden etkilenen TÜFE'ye göre enflasyon oranı Kasım ayında yüzde 11,5 oldu.

Enflasyon oranı, gıda ve alkolsüz içecekler fiyatlarındaki artıştan etkilenmiş olup, ağırlıklı olarak süt, peynir ve yumurta fiyatlarındaki artışlar buna katkıda bulunmuştur. Artışın büyük bir kısmı yüksek yakıt fiyatlarına bağlı olmakla birlikte, aynı zamanda araba fiyatları ve ulaşım maliyetleri de arttı.

Artan elektrik fiyatları, kendi evlerinin bakım ve onarım maliyetlerinin artmasıyla birlikte konut maliyetleri üzerinde önemli bir etkiye sahipti. Eğlence ve kültür, demirbaş ve ev eşyaları, mobilya, restoran ziyaretleri ve kişisel hijyen fiyat artışları da enflasyon oranına katkıda bulundu.

Enerji ürünleri (KPIF-XE) hariç hesaplanan enflasyon oranı Kasım ayında yüzde 8,0 olurken, bu arakam Ekim ayında 7,9 olarak kayıtlara geçmişti.

KPIF'e göre enflasyona en fazla katkı sağlayan mal ve hizmetler

Editör: İsveç Gündemi