Ekonomistler: Politika faizi hızlı ve agresif bir şekilde yükseltilebilir yorumu yaptı.

Bugünkü yüzde 8,5'lik enflasyon oranı, son 30 yılın en yüksek seviyesi olarak görülürken, açıklanan veriler analistlerin beklentilerini alt üst etti.

Açıklanan yeni eflasyon verileri ile birlikte 75 baz puan faiz artışının daha yüksek olabileceği belirtildi.

Beklentilerin üzerinde gelen eflasyona merkez bankasının 0,75'lik politika faizinde üçlü bir artışla yanıt vermesi muhtemel ve bu beklenenden daha erken gelebilir beklentisi arttı.

Länsförsäkringar'ın baş ekonomisti Alexandra Stråberg, üçlü bir artışın eskisinden daha olası olduğunu söyledi.

Mayıs ayında 7,2 olan enflasyon beklentilerin çok üzerine çıkarak yüzde 8,5'lik seviyeye ulaştı. Ekonomistlerin beklentisi 8.1 civarında olmuştu.

SEB kıdemli ekonomisti Robert Bergqvist , "Sıkıntılı olan şey, enflasyonist güçlerin ivme kaybettiğini görmememiz, fiyatlar üzerinde hala yukarı yönlü bir baskı var" dedi.

Durumun, bankanın kalkınmayı engellemek için nasıl hareket etmesi gerektiğine ilişkin 19 Eylül'de yapılması planlanan bir sonraki para politikası toplantısını yapacak olan Riksbank'ı strese soktuğuna inanıyor.

"Riksbank'ın bir sonraki para politikası toplantısını öne almayı düşünmesi gerektiğini düşünüyorum" ifadeleri kullanan Bergqvist, "Diğer merkez bankalarına bakacak olursak, hem sık sık faiz artırdığını hem de artışların boyutu açısından oldukça agresif olduklarını görüyoruz" dedi.

Länsförsäkringar'ın baş ekonomisti Alexandra Stråberg de İsveçlilerin Riksbank'ın öncekinden daha yüksek bir artışla yanıt vermesini beklemesi gerektiğine inanıyor.

"Bugünkü rakam tüm parametrelerde beklenmedik bir şekilde yüksek geldi. Bu, Riksbank'ın hedeften uzaklaştıkça işlerini daha da zorlaştırıyor. Bence artık faizleri daha da artırmayı düşünmeleri gerekiyor, bu da yüzde 0,75'lik üçlü bir artışın şimdi daha olası olduğu anlamına geliyor ve bu eskisinden önemli ölçüde daha fazla. Enflasyon hedefine olan güven tehlikedeyse, Riksbank harekete geçmeli" dedi.

Alexandra Stråberg, Riksbank'ın Eylül ayında planlanan toplantıdan daha erken hareket edeceğini de mümkün görüyor.

Ekonomist, "Riksbank'ın fazladan bir toplantı yapmayı yeterince ciddiye aldığından emin değilim, ancak bugünkü sonuçla Eylül ayında ciddiye alınacağını düşünüyorum. Ama tabii ki fazladan bir görüşme de olabilir, hiçbir şey göz ardı edilmemelidir" yorumu yaptı.

Ekonomiyi çökertme endişesi

Uzmanlar, artan eflasyonun ekonomi üzerindeki baskısını kırmak için merkez bankasının büyük bir zorlukla karş karşıya olduğunu ve sonuçları daha kötü olmadan hareket etmenin önemli olduğuna dikkat çekti.

Pandemi ve sonrasında gelen Rusya Ukrayna savaşının yarattığı ekonomik tahribatlara karşı daha sıkı adımların atılması gerektiğini savunan uzmanlar, eflasyonun çift hanelere ulaşması halinde baskının daha da artacağına vurgu yaptı.

Editör: İsveç Gündemi