Enflasyonun artmasıyla birlikte İsveç'te faiz artışı konuşulmaya başlandı.

"Enflasyon o kadar yüksek ki, faiz artışlarına yöneliyor" ifadeleri kullanan Nordea'nın baş analisti Torbjörn Isaksson, kapağın kapalı olduğunu ve artık enflasyonun adeta kaynamaya başladığını söyledi.

Bu sonbaharda Riksbank'tan iki faiz artışı görülüyor.

SEB kıdemli ekonomisti Robert Bergqvist, enflasyon beklentilerinin arttığını, giderek daha fazla insanın bunun geçici olmadığına inandığını söyledi.

Enflasyon yüzde 4,5'e yükseldi

CPIF ölçüsüne göre enflasyon Şubat ayında yıllık bazda yüzde 4,5'e yükseldi. 

Yüzde 4,1 olan enflasyon piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Enflasyonun yüzde 3,9 olduğu Ocak ayına göre de önemli bir artış söz konusu.

Önceki aylarda enflasyonun yükselmesindeki en büyük sebep enerji fiyatları görülürken, Şubat ayı enflasyonunda gıda fiyatlarının da etkili olduğu görüldü.

"Gıda fiyatları Şubat'ta büyük ölçüde arttı" diyen İsveç istatistik kurumu fiyat istatistikçisi Sofie Öhman, Ocak ayında gıda fiyatlarının yükselmeye başlaması için bazı eğilimler görmemize rağmen, bu Şubat ayında tamamen farklı bir etki olduğunu söyledi.

Rusya - Ukrayna savaşıyla birlikte gıda gibi emtialarda fiyatların daha da yukarı çıkması bekleniyor. 

İsveç'te son iki ay içinde gıda fiyatlarında beklenmedik artışlar görülüyor. Hükümet yaşanan pahalılığa karşı tedbir almak için bazı adımlar atmaya hazırlanıyor.

Editör: İsveç Gündemi