Ekonomistlere göre, yüksek enflasyonda en büyük payı enerji tutuyor. İsveç İstatistik kurumu (SCB) enerji dışında kalan genel kalemlerde enflasyon düşüş meyilinde olduğunu belirtti.

Verileri değerlendiren uzmanlar, enflasyonun yükselmesinde en önemli faktörün enerji olarak öne çıkması nedeniyle Merkez bankası (Riksbank)'ın faiz artırımı konusunda beklemede olduğuna inanıyor.

Yıllık oranda enflasyon, beklenen yüzde 4.0'a karşı yüzde 4.1'lik CPIF ölçüsüne göre gerçekleşti. Bu, mali krizin patlak verdiği 2008 yazından bu yana görülen en yüksek enflasyon. Kasım ayında enflasyon oranı yüzde 3,6 olmuştu.

Nordea'nın baş analisti Torbjörn Isaksson, "bizim tahminimizin üzerinde, ancak kabaca artış piyasanın düşündüğüyle aynı doğrultuda" ifadeleri kullandı.

Enerji fiyatları gelişmede itici bir güç oldu.

İsveç istatistik kurumu fiyat istatistikçisi Caroline Neander bir yorumda, "2000'lerde ölçülen elektrik fiyatlarındaki en yüksek aylık değişiklik oldu" diye yazdı.

Enflasyon verilerinden enerji fiyatları kaldırıldığında, Kasım'daki yüzde 1,9'a kıyasla Aralık'ta yüzde 1,7'ye düştü görülüyor. Ancak enerjideki payın yüksek olması nedeniyle oran yüzde 4'lere çıktı. Bu, Riksbank'ın gelecekte politika faizini belirlerken dikkate aldığı bir husustur.

Bunun biraz daha artacağına inanan inandığını söyleyen Isaksson'a göre, temel enflasyon (elektrik fiyatlarına göre düzeltilmiş) hiçbir drama göstermiyor diyen Isaksson, "Artan enflasyonun Riksbank'ın faiz oranını yükseltme zamanının geldiğini düşünmek için yeterli değil" yorumunda bulundu.

Aralık rakamlarından sonra tabii ki faiz artırımı riski arttı ama Nordea'nın ana senaryosu, enflasyonun yıl içinde gerilemesidir değerlendirmesinde bulundu.

Torbjörn Isaksson, Riksbank'ın faiz oranını yükseltmek için henüz doğru zaman olmadığını belirtti.

Sebze fiyatları arttı

Länsförsäkringar'ın baş ekonomisti Alexandra Stråberg de benzer bir mantık yürütüyor. Enflasyon gerçekten yüksek ama geçici:

"Bugünkü rakam, Riksbank'ın Kasım ayı tahmininin çok üzerinde olmasına rağmen, daha yüksek bir repo oranı tahmini şeklinde bir para politikası izlenimi yaratmayacak" diye yazdı.

Aylık bazda ise Kasım ayına göre başta sebze fiyatları olmak üzere gıda fiyatları da yükseldi. Ayrıca, İstatistik kurumuna göre, giyim ve ulaşım hizmetleri fiyatları daha yüksek olurken, yakıt fiyatları düştü. Öte yandan, bir yıldan fazla bir süredir görülen benzin ve dizel fiyatlarında keskin bir artış var.

Editör: İsveç Gündemi