İsveç'in en büyük iki ana sorunundan biri olan konut problemi her geçen gün büyüyerek önceliğini korurken, siyasi parti temsilcilerininde dikkatini çekmeyi başardı.

Konut piyasasındaki daralmanın ev fiyatlarını düşürürken kiraları artırdı.

İsveç genelinde temel sorun olmaya başlayan ev ve konut sorunu en çok başkent Stockholm'de etki yaratıyor. Stockholm'de ortalama kiraların yüzde 50 arttığı ve önlem alınmazsa bir iki yıl içinde kiraların iki katına çıkmasından endişe ediliyor.

İsveç'te artan kiraların temel nedeni tekelleşme!

İsveç'te pahalı oturumun ana sebeplerinden biri olarak bir kaç firmanın sektörü elinde tutmasından kaynaklandığı belirtiliyor.

Devletin konut alanında vatandaşa ekonomik maliyetli ev üretiminden vazgeçmesi ve sektörü özel firmalara devretmesinden sonra başlayan yükseliş kontrol edilemez boyuta ulaşmaya başladı.

Kiraların en çok arttığı bölgelerdeki yükseliş oranları şöyle:

Stockholm %50
Göteborg %32-50 arası
Halmstad %31
Helsingborg %24

Stockholm'daki Norrmalm'de ortalama iki yatak odalı bir dairenin kirası bugün 6800 SEK iken önümüzdeki süreçte 12200 SEK'e yükseliyor. Bu bölge için spesifik olarak bakıldığında artış yüzde 80 oranını buluyor.

Kira piyasasının İsveç genelinde büyük bir problem olarak ortaya çıktığı bu günlerde bakan Magdalena Andersson "Radikal değişim gerekiyor" diyerek önlem alınmaması halinde durumun olumsuz sonuçlar doğuracağına işaret etti.

Kiracılar birliğinin açıkladığı son raporla birlikte kiracılar için şartların ve durumun iyi olmadığı açıklandı.

Editör: İsveç Gündemi