İşte o meslekler:

BT (Bilgi Teknoloji) yöneticileri

Ortalama aylık maaş: 66.400 SEK.

BT endüstrisi uzun zamandır ücret açısından en iyi endüstri olmuştur. Ekonomi Okulu istatistiklerine göre, 1990'ların başında, BT çalışanlarına ortalama olarak borsa analistlerinden ve brokerlerden daha iyi ödeme yapıldı.

O zamandan beri, UX tasarım yöneticileri, diğer finans endüstrisine kıyasla değer kaybetti. Ancak BT yöneticileri hala İsveç'in en iyi maaş alan mesleklerinden biri.

Sağlık ve tıbbi bakımda klinik ve operasyon yöneticileri

Ortalama aylık maaş 68.400 SEK.

Uluslararası bir bakış açısıyla, İsveç klinik,  sağlık ve tıbbi bakım operasyon müdürleri nispeten düşük maaşlara sahiptir. Ancak İsveç'te en iyi on listesinde yer alıyorlar.

Araştırma ve geliştirme müdürleri

Ortalama aylık maaş: 69.800 SEK.

En iyi maaş alan araştırma yöneticileri genellikle listelenen büyük şirketlerde çalışıyorlar. Ericsson ve Astra Zeneca, araştırmaya çok yatırım yapan ve en keskin beceriler için iyi ödemeye hazır olan iki dev. Bireysel araştırmacıların bir araştırma yöneticisinden önemli daha iyi alması pek mümkün değildir.

2. Seviye: Bankacılık, finans ve sigortacılık yöneticileri

Ortalama aylık maaş: 71.200 SEK.

Finans endüstrisi, diğerlerinin çoğunu geride bırakan bir ücret eğilimi yaşamıştır. Zaten 1990'ların başında, yüzde 10-20 oranında özel ve diğer sektörlerden daha yüksekti.

O zamandan beri, ücretler hızla arttı. Stockholm Ekonomi Okulu'nda Profesör Per Strömberg'den yapılan bir araştırmaya göre, 2014 yılında finans sektöründeki ortalama maaş diğer endüstrilerden yüzde 70 daha yüksek olduğu ortaya çıktı.

Benzer isimlere sahip çeşitli finansal işler, İsveç İstatistik kurumu listesinde, iyi ücretli işler olarak yer alıyor.

Mali İşler Müdürü

Ortalama aylık maaş: 71.500 SEK.

CFO genellikle bir şirketin CEO'su olarak görev yapar ve listelenen şirketlerde CFO'nun belirleyici bir etkisi vardır.

CEO

Ortalama aylık maaş: 75.800 SEK.

Ortalama bir CEO'nun maaşı ayda 75.000'i aşmaması şaşırtıcı görünebilir. Birçoğu CEO kelimesini yılda 10 milyon artı bonus veren bir borsa direktörü ile ilişkilendirir.

Ancak, CEO'ların çoğunun küçük ve orta ölçekli şirketlerde olduğunu unutmayın. Borsa devlerinin cömert koşullarına yakın bir yerde değiller. Bu bağlamda, ayda 50.000 kron'a ulaşmayan CEO'lar bile var.

İlçe Konseyi ve Belediye Müdürü (Genel Direktör)

Ortalama aylık maaş: 76.400 SEK.

Genel direktörler, yani hükümet başkanları, genellikle devletin en iyi ücretli çalışanları olarak terfi ederler. Burada da ücret dağılımı çok iyi. En iyi maaş alan genel müdür İsveç Ulaştırma İdaresi başkanı Lena Erixson. Aylık maaşı 170.000 SEK.

En düşük maaş hükümet başkanları Çocuk Ombudsmanı ve Genetik Kurulu'nda olanlar. Yöneticilerin aylık maaşları yaklaşık 70.000 SEK'dir.

Uzman

Ortalama aylık maaş: 77,100 SEK.

İsveç Tıp Derneği'nin istatistiklerine göre, Karolinska'daki yetenekli bir beyin cerrahının yılda yaklaşık 900.000 SEK maaşı var. ABD veya Kanada'da ücretler iki veya üç katına çıkar.

900.000 SEK, OB ve ekstra hizmet biçiminde. Uzman bir doktor genellikle 12 yıllık eğitime sahiptir. Temel eğitimin ilk 5.5 yılı. Daha sonra yaklaşık 18 ay (AT) hizmeti ve daha sonra 5 yıllık uzmanlık eğitimi.

Finans komisyoncuları

Ortalama aylık maaş: 82.500 SEK.

Finans sektöründeki bir borsacının genellikle performansa dayalı bir maaşı vardır. Bu, ne kadar başarılı olursa, ücretin o kadar yüksek olduğu anlamına gelir. Yani: iyi olanlar, ortalama aylık maaşları primlerle birlikte 1 ya da 2 milyon SEK artabilir.

1. Seviye: Bankacılık, finans ve sigortacılık yöneticileri

Ortalama aylık maaş: 124,100 SEK.

Bankacılık ve finans sektöründeki üst düzey yöneticiler İsveç'te en yüksek ortalama gelire sahiptir. Burada da maaşın, ayda 124.000 kron ve çoğu durumda, primler veya hisse ile ilgili programlar gibi ekstra ücretler alırlar.

İstatistikler hakkında

Makaledeki istatistikler, İsveç İstatistik Kurumu (Statistiska centralbyrån) (SCB) gelir ve vergi öncesi aylık maaşlara dayanır ve tam zamanlı olarak hesaplanır. Ücret istatistikleri 2019'dan elde edilen geliri göstermektedir.

Editör: İsveç Gündemi