İsveç´te yaşamış ve çalışmışsanız, şu an başka bir ülkede yaşıyor bile olsanız İsveç´ten Genel kamu emekliliği alma hakkınız bulunmaktadır. Bunun için İsveç vatandaşı olmanız gerekmez.



Gelirinize bağlı emekliliği, ek emekliliği ve prim emekliliği alma hakkınızı, hangi ülkeye taşınırsanız taşının korursunuz. Bunun yanı sıra Prim emekliliğini ise eğer 1994 yılından sonra İsveç´te çalıştıysanız alabilirsiniz. Garanti emekliliğiniz varsa bunu yalnızca bir AB ya da AEA-ülkesine taşınırsanız ( AEA-ülkeleri ile; Avrupa Birliği ülkeleri ile Norveç, İzlanda ve Lihtenştayn anlaşılır) ya da İsviçre ve bazı durumlarda da Kanada´ya taşınırsanız alabilirsiniz.


İsveç´te çalışmış ve vefat etmiş olanların hayatta kalan karısı, kocası ya da çocuklarının, İsveç tarafından Hayatta kalanlara verilen emeklilik aylığını alma hakları vardır.


Gerektiğinde yurtdışı adresinizi değiştirin
Eğer yurtdışında yeni bir adrese taşınırsanız bu adres değişikliğini bize hemen bildirmelisiniz. Bu; ödeme belgesini, kontrol bilgilerini taşıyan belgeyi ve yaşadığınızı bize gösteren Yaşam Belgesi´ni doğru adresinize gönderebilmemiz için önemlidir.


Yeni adresinize ilişkin bilgiyi, İsveç kimlik numaranızı (personnummer) ya da eşgüdüm numaranızı (samordningsnummer) yazıp altını imzaladığınız bir mektupla bize bildiriniz. Mektubu şu adrese göndereceksiniz:


Pensionsmyndigheten
SE-839 77 Östersund
İSVEÇ/SWEDEN


Yaşam Belgesi
Yaşam belgesi, sizin hala hayatta olduğunuzu bize gösteren bir belgedir. Bu şart; kendilerine, Emeklilik Dairesi´nce Genel kamu emekliliği, Hayatta kalanlara verilen dul/yetim emekliliği ya da Sigorta Kasası´nca Hastalık ödencesi veya Etkinlik yardımı ya da İş kazası nedeniyle ömür boyu gelir verilenler için geçerlidir.


Emeklilik Dairesi´nin ya da Sigorta Kasası´nın Yurt dışında yaşayan bireye ait güncel bilgileri otomatik olarak alamadığı hallerde, bu durumda olanlara her yıl güz döneminde adına “Yaşam Belgesi" dediğimiz bir belge gönderilir. Gönderdiğimiz bu Yaşam Belgesi´nin aşağıda adları belirtilen resmi makamlardan birisine tarafınızdan götürülüp onaylatılması gerekmektedir. Bu resmi makamlar şunlardır:


İsveç Büyükelçiliği
İsveç Konsolosluğu
Ýsveç Kilisesi
Yabancı ülkenin Sosyal Güvenlik Kurumu
Noter
Yabancı ülkenin polis makamı
Yabancı ülkenin Nüfus Kayıt Makamları
Eğer İsveç´te iseniz Emeklilik Dairesi´nin ya da Sigorta Kasası´nın hizmet ya da yerel bürolarına başvurabilirsiniz.


Onaylattığınız belgeyi şu adrese göndereceksiniz:


Pensionsmyndigheten
Levnadsintyg
FE 1
SE-839 77 Östersund
İSVEÇ/SWEDEN


Kişinin yaşadığını kanıtlayan formu [Levnadsintygblanketten] e-posta ile [email protected] adresine göndermek mümkündür.
 
Ayrıca İsveç kimlik numaranızı da bildirmeniz önem taşımaktadır. Formu imzalatarak onaylatmayı, aynı zamanda kendiniz de imzalamayı unutmayın. E-posta ile gönderiyorsanız belgenin aslını göndermeniz gerekmez.



Duyurunun yapıldıüı orjinal sayfayı görmek için tıkla....





Editör: İsveç Gündemi