Şubat ayı, şaşırtıcı olmayan bir şekilde elektrik fiyatları üzerinde etkisi olan soğuk hava ile karakterize edildi.

"Hava çok soğuk ve rüzgarlı, bu da fiyatları bir süredir görmediğimiz seviyelere yükseltti." diyen İskandinav Vattenfall'da üretim planlamasından sorumlu Per Larsson, bu durumun geçen yılın büyük bölümlerinde elektrik fiyatlarının tam tersi olduğunu, ancak zaman içinde aşırı sıcak, rüzgarlı ve yağışlı hava nedeniyle tarihsel olarak düşük olduğunu söyledi. 

Bu sabah 8 ile 9 arasında, değişken elektrik fiyatı olan spot fiyat, İsveç'in güney kesimlerinde kilovat saat başına 240 öre civarındayken, aynı zamanda kuzey İsveç'te kilovat saat başına 50 öre civarındaydı. Ayrıca yaklaşık 50 öre civarında yuvarlak sapan iniş yapan elektrik şirketlerinden vergiler ve çeşitli ek ücretler bulunmaktadır.

Per Larsson, bunun tek bir saat olduğunu belirtmekte fayda var, İsveç'in güneyinde saat başı ortalama KDV dahil yaklaşık 125 öre, ki bu da kesinlikle yüksek, ifadeleri kullandı.

Şu anda kuzey İsveç ile güney İsveç'te ortalama fiyatın yaklaşık iki kat daha yüksek olduğu kuzey ve güney İsveç arasında büyük bir fiyat farkı var.

Ancak gelecekte fiyatlar yeniden düşmeye başlayacak gibi görünüyor.

Şuanda havaların en soğuk olduğu, önümüzdeki günlerde havaların yeniden normalleşmesiyle birlikte elektrik talebinin tekrar normale döneceği belirtildi.

Editör: İsveç Gündemi