İsveç, yükselen faiz oranları ve yüksek enflasyon ile hem vatandaşları hem de şirketleri etkileyen bir resesyona giriyor. Aynı zamanda, krizle diğerlerinden daha iyi başa çıkanlar da var.

Savunma sanayii de bunlardan biri. Swedbank baş ekonomisti Mattias Persson, İsveç'te ve Avrupa'daki birçok ülkede sahip olduğumuz jeopolitik risklerle savunmaya daha fazla yatırım yapıldığını ve bunun savunma alanındaki şirketlere büyük avantajlar sağladığını söyledi.

Danske Bank baş stratejisti Maria Landeborn, borsaya yatırım yapmaya başlayanların bugün 2021'den çok daha iyi bir konumda olduklarını vurguluyor.

Borsanın yüksek çıkış yakaladığı dönemlerde, herkes piyasaya para aktarmak istedi. O zamandan beri endeks yüzde 30 geriledi. Yani bugün tasarruf etmeye başlarsanız, yılın başında girdiğinizden daha çekici bir seviyeye gireceksiniz yorumu yaptı.

Krizin avantaja dönüştüğü iş kollarının başında gelen savunma sanayisi dışında piyasaların diplediği noktada yatırıma giriş yapanların da orta ve uzun vadede büyük karlar elde edebileceği düşünülüyor.

Pandemi sürecinde başta aşı üreticileri olmak üzere, genel sağlık, enerji, temel gıda, hizmet ve konut piyasası en yüksek karlılık sağlamıştı. Ancak Rusya - Ukrayna savaşı ile birlikte derinleşen belirsizlik, enerji akışındaki aksamalar ve gıda üretimindeki maliyetler durumu tersine çevirdi. Bugün hala yüksek maliyetler nedeniyle enerji firmaları karlarını artırmak için maliyeti vatandaşa yüklemeyi sürdürüyor.

Mevcut piyasa koşullarında, İsveç'te perakende sektöründe ekonomik kriz derin bir şekilde hissedilirken, savunma sanayisi, teknoloji, sağlık ve enerji alanlarında krizi fırsata çeviren ciddi şirketler var.

Editör: İsveç Gündemi