İsveç medyasında yer alan haberlere göre benzin fiyatlarında yeniden bir artış olabileceği, böyle devam etse bile geçen yıllara oranla benzin fiyatlarında rekor bir artış olduğu belirtiliyor.

Mayıs ayı ortalarında bir litre fiyatı 16.16 krona ulaşmıştı. O zamandan bu yana aşağıya doğru evrilmeye başlayan benzin fiyatlarının yeniden yukarı çıkacağı belirtiliyor.

Önde gelen petrol firmalarının benzin fiyatlarına zam yaparak 95 oktan benzini 15.61 kron seviyesine çıkaracağı belirtildi.

Dizel fiyatı da artıyor

İsveç'teki akaryakıt endüstirisi örgütü SPB'nin CEO'su Ulf Svahn, daha fazla dalgalanma olmadan aşağı ve yukarı yönde dramatik bir fiyat değişimi söz konusu değil yorumunda bulunsa da genel ortalama da İsveç bu yıl en pahalı benzin kullanma yolunda ilerliyor.

Dizel fiyatı litfe başına 15.51 kron. Gerekli adımlar atılmazsa on kat artabileceği konuşunuluyor. Etanol, daha önce olduğu gibi litre başına fiyatı 10,35 SEK olarak satışa devam ediyor.

Benzin ve genel akaryakıt fiyatlarındaki artışların ham petrol kontolünü yapan dünya devlerinin piyasa fiyatıne etkisi olduğu ve fiyat artışının lokal değil, dünya genelinde gerçekleştiği belirtiliyor.

Hükümetin benzin ve akaryakıt vergileri noktasında yüksek vergi aldığı belirtilerek şuanda dizel de yüzde 27, normal benzinde ise yüzde 30'luk bir vergi uygulaması olduğu belirtildi.

Benzin artışındaki bir diğer etken ise İsveç kronu'nun dolar karşısında değer kaybetmesi olarak değerlendiriliyor.

Editör: İsveç Gündemi