Finansinspektionen taksitli ve kredili alışverişlerin çok hızlı arttığı uyarısı yaptı.

Borçların artışı ile ilgili değerlendirmede bulunan Finansinspektionen CEO'su Erik Thedéen, küçük kredilerin bile büyük sorunlara yol açabileceğini söyledi.

Ödeme sistemleri ve borçlandırmalar farklı şekillerde tasarlanmıştır, ancak hepsi aynı anlama sahip.

Klarna , "Önce al - sonra öde" diye teşvik ediyor.

Rakip Qliro "Bir ay alışveriş yap, bir ay sonra öde" diye bağırıyor.

Daha az stres ve artan kuyruklar? Resurs Bank'tan bir teklif, satın alma işleminizi mobil aracılığıyla yapın ve krediden hemen haberdar olun" diyor.

Eşyayı hemen eve götürme ve gelecekte ödemeyi erteleme cazibesine kapılmak kolaydır. Posta sepetinde sipariş ve ekonomide marj olanlar için, bu tür alışveriş genellikle sorun çıkarmaz. Ancak son zamanlarda, kredi satın alımlarının giderek daha fazla insanı, asla yeterli olmayan faiz maliyetleri, fatura ücretleri ve paradan oluşan kısır bir sarmalın içine attığına dair bir dizi risk var.

İsveç İstatistik kurumu, "salgın sırasında tüketici kredileri artıyor", yetkilinin ayrıca son beş yılda toplam kredi tutarının 181 milyardan 260 milyara çıktığını bir basın açıklamasıyla duyurdu.

"Kronofogden (İcra kurumu) daha önce ödenmemiş borçlar için hiç bu kadar çok talep almamıştı", diğer tüm olasılıklar tükendiğinde borçlu bir kişinin evini alabileceğini ilan ediyor.

"Bir yardım çığlığıdır"

Kronofogden'e göre, yeni vaka sayısı şimdiye kadar pek çoğunun bu denli korktuğu yüksek seviyelerde artmadı. Bununla birlikte, otorite, 18-25 yaşları arasındaki borçluların akını konusunda endişeli. Borç erteleme için başvuran daha çok genç var. Ancak çoğu zaman belirlenen gereksinimleri karşılamazlar denildi.

"Birçok genç borç ertelemesinin ne anlama geldiğini anlamıyor." diyen İsveç İcra Dairesi birim müdürü Per-Olof Lindh, bir değerlendirmede insanların finansal sorunlarına çözüm aradıklarını ve web sitemizi bulduklarını söylüyor.

"Açık bir yardım çığlığı var."

Finansinspektionen de gelişme konusunda endişeli.

Yetkili, son tüketici koruma raporunda, "Hızlı ve kolay erişilebilir krediler, tüketicilerin ödeyebileceklerinden daha fazla borçlanma riski taşıyor" diye yazdı.

"Pek çok genç, hayatlarının erken dönemlerinde borçlanma riskiyle karşı karşıyadır, bu da daha sonra hareket özgürlüğünü kısıtlayabilir." denildi.

Genel Müdür Erik Thedéen, birkaç hafta önce sunulan araştırma raporunu değerlendirirken, riskleri açıkça söyledi:

"Fatura, taksitli veya kredili alımlarda hızlı bir artış görüyoruz. E-ticaretin bunu büyük ölçüde yönlendirdiğine inanıyoruz." değerlendirmesi yaptı.

Finansinspektionen'e göre fatura alımlarının yaklaşık yüzde onu müşterinin faiz ödemesi gereken bir borca ​​yol açıyor. Bunların yüzde beşi borç tahsilat şirketleriyle sonuçlanıyor.

"Burada oldukça büyük bir tüketiciyi koruma sorunu olabilecek bir şey için bir embriyonuz var" dedi.

İsveç Tüketici Ajansı tarafından eleştirildi

1 Temmuz 2020'de, çevrimiçi mağazaların varsayılan olarak kredi alternatifleri olmayabileceği anlamına gelen bir yasa yürürlüğe girdi. İsveç Tüketici Dairesi, Klarna'yı giyim devi H & M'nin sitesinde check-out sırasında düzenlemeleri ihlal etmekle suçladı.

İsveç Tüketiciler çıkar grubu genel sekreteri Jan Bertoft, Klarna'nın daha sonra ödeme olasılığını vurgulama konusunda yalnız olmadığına inanıyor.

"Ödeme çözümleri sunan tüccarlar ve şirketler, ödemeyi bölmenizi sağlamak için her şeyi yapar. Nedeni müşteriden daha çok para kazanmak" dedi.

"Bu alanda daha katı düzenlemelerin olması gerekiyor. Kredi herhangi bir meta değildir. Borçlar ömür boyu sürecek bir sefalete yol açabilir." dedi.

Editör: İsveç Gündemi