Domino's Pizza

Ekim ayında, Amerikan pizza zinciri Domino's Pizza havlu attı ve İsveç'teki tüm mağazalarını kapattı veya sattı. Şirketin 100 yeni restoran açmaya söz vermesinin üzerinden sadece bir yıl geçti.

Bazı Domino'slar hala İsveç'te, Göteborg da dahil olmak üzere Batı İsveç'teki birkaç şehirde farklı isimler altında yaşıyor. Bazı yeni mağazalar için planlar olmasına rağmen, bir zamanlar hedefledikleri yeni 100 şubeden çok uzaktalar. Sonuç olarak, pizza zinciri kendini İsveç'te değişik modellerde konumlanan Amerikan fast food zincirine satıyor.

İşte en önemli Amerikan fast food işletmelerinden bazıları.

Dunkin 'Donuts - İflas

Kahve ve çörek zinciri Dunkin 'Donuts, 2014 yılında İsveç'te kurulduğunda birçok kişi çok sevindi. Amerikan şirketi, şekerli çörekleri ve kahvesi ile kendini duyurdu ve dünya çapında yaklaşık 13.000 yerde bulundu. Ancak dört yıl sonra, İsveç şirketi iflas etti.

Daha sonra İsveçliler İsveç'teki yedi konumda orijinal Amerikan şirketlerini satın aldılar. Şirket, 2018'deki iflasından önceki aylarda İsveç'te 50'ye kadar yerde olmayı hedeflediğini duyurmuştu.

Kentucky Fried Chicken

Kentucky'li tavuk devi, 1981 yılı gibi erken bir zamanda İsveç'te yapılanmaya çalıştı ama pes etti. Şirket en iyi kısaltılmış adı KFC ile bilinir. Kurucu ve maskotu "Albay Sanders" ile karakteristik beyaz ceketi ve sakalı ile ön plana çıkar.

Kapanıştan bu yana, İsveçliler 2017'de yeni bir girişim yapılıncaya kadar Amerikan kızarmış tavuğu alamadı. KFC şimdi Malmö ve Bromma da dahil olmak üzere İsveç'te sekiz yerde bulunuyor ve şirket diğer İsveç şehirlerinde tesis arıyor.

Starbucks - düşüşte

Birçoğu Starbucks 2010 yılında İsveç'te ilk şubesini açtığında tezahürat etti. İsveç'teki tek İsveçli Starbucks kafe, Stockholm Arlanda'daki güvenlik kontrolünün arkasındaydı ve altı yıl sonra Starbucks İsveç'te 17 noktada yeni mekanlar açtı.

Sonra adım adım düşüşe gitti. Şirket, Malmö, Göteborg ve Västerås da dahil olmak üzere birçok kafesini kapattı. Bugün, kahve devi sadece 12 yerde mevcut: Stockholm hariç hepsi kapandı.

Starbucks, 2019 yılında ABD'de yüzlerce şubesini kapattı.

Subway - Yeniden ayağa kalkıyor

Subway, dünyanın en büyük fast food restoranıdır ve dünya çapında yaklaşık 45 bin noktada bulunmaktadır. İş kavramları, markalarını birçok Fransız işletme sahibine ucuza satmaktır.

Sandviç zinciri ilk olarak 1999'da İsveç'te açıldı, ancak dört yıl sonra iflas etti. Ancak tekrar İsveç'e döndü. Bugün 62 noktada İsveçliler "subs" adı verilen 30 santimetrelik klasik sandviçlerinden birini alabiliyor.

Pizza Hut - İsveç'te 24 restoranı var

Amerikan pizza zinciri ilk İsveç restoranını 1987 yılında açtı. 

Pizza Hut'un kalın Amerikan pan-pizzası İsveçlileri tattırdı. Hut bugün İsveç'te 24 yerde bulunuyor ve 2019'dan itibaren "istikrarlı ekonomiye sahip iyi işleyen bir işletme" nin basın açıklamasına göre. Toplamda, zincirin dünya çapında 18.000'den fazla restoranı var.

Hangi Amerikan fast food zincirleri daha şanslı?

Cinnabon, çok sayıda sır içeren Amerikan kesiminin büyük tarçınlı çörekleriyle bilinir. 2019'da, Skärholmen'deki ilk Cinnabon restoranı açıldı ve daha fazla İsveçlinin şirketin binlerce kalori tarçınlı çöreklerini tadıp tatmayacağını göreceğiz.

Barack Obama'ya göre, Five Guys'ın en sevdiği fast food restoranı ve dünya çapında 1.500'den fazla yerde hamburger servis ediyor. 

Taco Bell, Amerika'nın en büyük fast food zincirlerinden biridir ve dünya çapında 7.000 yeri bulunmaktadır. 2018 yılında, taco zinciri Finlandiya'da gürültü ve trepidasyon ile açıldı. İsveç taco geleneğinin Doritos Locos Tacos veya Double Decker Tacos gibi kreasyonlardan rekabet kazanıp kazanmayacağı henüz görülmemektedir.

İsveç'te bazı Amerikan zincirleri başarılı oldu:

McDonald's - İsveç'te 210 restoranı var

McDonald's 1973'te Stockholm'de Kungsgatan'da ilk mekanını açtı. O zamandan beri, "Donken" başarı öyküsü devam etti ve İsveç'te 210'un üzerinde yeri mevcut. Kendisi "İsveç'in en büyük restoran zinciri ve en çok ziyaret edilen restoranı" olarak adlandırılan şirkette 12 bin kişi çalışıyor.

İsveç ayrıca Avrupa'daki kişi başına en fazla McDonald's restoranına sahip olan ülkedir.

Burger King - İsveç'te 139 restoranı var

Burger King, 1976 yılında Malmö'de ilk restoranını açtı ve o zaman Burger zincirinin Avrupa'daki restoranlarından sadece birkaçından biriydi. Bugün Burger King, İsveç'te 139'dan fazla restorana sahip ve fast food manzarasının yerleşik bir parçasıdır. Bununla birlikte, dünya genelinde 18 bin 200'den fazla restoranı bulunmaktadır.

Editör: İsveç Gündemi