Banka hesaplarından para çekilen ve işlemlerde bilgileri çalınan binlerce mağdurun yaptıkları şikayetler incelenerek rapor haline getirildi.

İsveç'te banka güvenlik sistemleri noktasında her geçen gün artan önlemler bile dolandırıcıların vatandaşı kandırmanın önüne geçemedi.

Kullanıcı ihmalleri çok fazla
Şikayetler üzerine yapılan incelemeler sonrasında ortaya çıkan tabloda bankaların yetersizliği değil, kullanıcıların ihmalkarlığı ve dikkatsizliği öne çıktı.

Yapılan çalışmalarda dolandıcırıların bankadan aradıklarını belirterek müşterilerin işlemlerine devam edebilmek için BankID onayı gerektiğini belirterek binlerce kişinin kendi rızasıyla onay verdiği şekilde dolandırıcılık yaptılar.

Şikayetler üzerine yapılan incelemelerde dolandırılan hesap sahiplerinin yüzde 90'nı kendi onayıyla dolandırıldığı ortaya çıktı.

Banka güvenlik sistemleri uzmanlarının ek önlemler alınması için sistem güvenliklerinin sürekli artırıldığı ancak kullanıcıların dolandırıcıların etkisinde kalarak işlemlere onay verdiklerini belirtti.

Bankadan aradıklarını söyleseler bile BankID ile işlem onayı yapmamak gerektiğini belirten uzmanlar öyle durumlarda bankaya direk başvurarak işlem yapmanın daha güvenli olduğunu belirtti.

Editör: İsveç Gündemi