"Bunun olmasına izin vermemek için elimden geleni yapıyorum" diyen CT Food ithalat müdürü Daisy Ma, acı sosu kurtarmak için mücadele ettiğini belirtti.

Sriracha, İsveç yemek masalarında popüler bir aksesuar haline geldi. Ürün 1980'lerin ortalarından beri İsveç pazarında satılıyor, ancak gerçek atılımını ancak son on yıllarda gerçekleştirdi.

Ancak şimdi sonu gelebilir. Bir AB direktifi, ürünün yasadışı koruyucu E 222'yi içerdiğini belirti. Huy Fong Foods inc markalı sriracha sosu için ülkenin tek ithalat şirketinin bulunduğu Malmö kentindeki çevre idaresi, bu nedenle şirketin 1 Aralık'tan itibaren ürünü yeniden satması yasakladı.

CT Foods karara itiraz etti ve kararın kesinleşmesini beklerken ürün satılmaya devam edebilir.

"İtiraz ettiğimiz gibi, bu tarih artık geçerli değil" diyen CT Foods genel müdürü Daisy Ma, ilçe yönetim kurulu konuyla ilgili bir karar verene kadar ürünü satmaya devam edebiliriz" dedi.

Karar Aralık ayında verilse bile, sosu satın alan tüm marketler de stoklarını satabilir. CT Foods'un ayrıca, karar yürürlüğe girmeden önce dağıtmayı umdukları bir giriş emri var.

AB yönetmeliklerinin karşı çıktığı katkı maddesi E 222, raf ömrünü uzatmak ve gaz oluşumunu önlemek için şarap ve patates püresi gibi ürünlerde zaten kullanılmaktadır. Ancak maddenin işlevi ve kapsamı her bir ürün için test edilmelidir ve sriracha'ın bu testi yapmadığı belirtildi.

"Piyasada kesinlikle tüketilmesi daha tehlikeli ürünler var. Güçlü sosu seviyorsanız, riski size ait olmak üzere yersiniz" diyen Daisy Ma, bunun zararlı olacağı noktaya asla gelemezsiniz dedi.

Daisy Ma, ürüne olan ticari ilgisinin yanı sıra kişisel motiflerinin de olduğunu söylüyor.

"Bu ürünle doğdum ve büyüdüm" diyen Daisy Ma, yasaklanması büyük bir kişisel kayıp gibi geliyor ifadeleri kullandı.

Sosun İsveç yemek kültüründe yaşayabilmesi için tüm acı biber severler için savaşacağını söylüyor.

"Gerçekten savaşıyorum ve yasaklamamak için elimden geleni yapıyorum" diyen Daisy Ma,  Biber sosunu kurtarmak için mücadele ettiğini söyledi.

Editör: İsveç Gündemi