İsveç'te geçen yıl Göteborg Belediyesi'nin başlattığı günlük çalışma saatinin 6 ile sınırlandırılması uygulaması ülke çapında yaygınlaşmaya başladı. Göteborg Belediyesi'nden sonra Skone Eyaleti'ne bağlı Höör Belediyesi'nin meclisi üyeleri, çalışanlarının maaşlarını sabit tutarak mesai saatini 6'ya düşürmeye karar verdi.
Mesai saatlerinin düşürülmesi ile ilgili AA'ya konuşan Höör Belediyesi Meclis Üyesi Anders Magnhagen, Sosyal Demokrat Parti olarak yetkili kurumlarında günlük 8 olan çalışma saatinin 6'ya düşürülmesini tartıştıklarını ve uygulamanın pilot bölge olarak Göteborg Belediyesi'nde gerçekleştirildiğini belirtti.

Höör Belediyesi'nde çalışanların büyük bir bölümünün kadın olduğunu vurgulayan Magnhagen, iş hayatının zorluklarıyla birlikte kadınların işten sonra ev işlerini ve çocuk bakımını da üstlenmek durumunda kaldıklarını ifade etti.

Birçok işçinin 8 saatlik çalışmadan kaynaklanan yıpranma sonucu doktor raporu aldığını ve uzun süre işe gelmediğini ifade eden Magnhagen, raporluların yerine gelen sözleşmeli çalışanların belediyeye maliyetinin yüksek olduğunu kaydetti.

Höör Belediyesi Meclis Üyesi Magnhagen'a göre mesai saatlerinin 6'ya düşürülmesiyle çalışanlar fiziksel olarak daha sağlıklı ve verimli çalışacak.

Belediye meclisinin aldığı karar 22 Kasım'da onay için valiliğe gönderilecek ve 2016 yılından itibaren uygulanmaya başlayacak.

Orhan Karan/Atila Altuntaş
Editör: İsveç Gündemi