Konut fiyatları hala 2017'den düşük

Yeni yıldan hemen önce, İsveç'in büyük online konut satış sitesi Hemnet ve İsveç Gayrimenkul İstatistikleri, konut piyasasının ve öne çıkan trendlerin istatistiki resmini çizdi. 2019 emlak yılı toplandığında, İsveç'teki birçok şehir, her şeyden önce, 2017'den daha düşük konut fiyatlarına sahip. Ancak genel tablo, 2019’un ihtiyatlı bir şekilde fiyatları tekrar yükselttiğini görüyor.

Sonbahar yeni iyimserlikle geldi

Hemnet'in aylık anketinde yükselen konut fiyatlarına inananlar, düşen fiyatlara inananlar ile karşılaştırıldığında, pazardaki net bir dönüş kaydedildi. Ve birkaç yıl sonra ilk kez, olumlu duygu birkaç ay devam etti.

- 2019’un ikinci yarısında fiyat iyimserliğindeki değişim, gördüğümüz en çarpıcı değişim diyor Hemnet'in basın sözcüsü Staffan Tell.

Ancak, alıcıların fiyat geliştirme anlayışı kısa vadeli bir göstergedir. Şu anda fiyatları etkiliyor, ancak 2020'de fiyatlar hakkında fazla bir şey söylemenin doğru olmayacağı düşünülüyor.

İki büyük şehirde rekor fiyat var

2018'den 2019'a kadar olan konutlar için ulusal fiyat ortalaması, kat mülkiyeti ve villalar için yüzde 4 civarındadır. Ancak, birçok kiracı mülküne sahip olan 100 belediyeden sadece dokuz tanesi, 2017 yılında en üst sıralarda yer alan seviyelere geri döndü.

Günümüzde Stokholm ve Göteborg, 2017 yılına göre, metrekare başına ortalama yaklaşık 2.000 SEK değerine sahiptir. Linköping'de 7.000 SEK, önceki maksimum seviyelerde ve Uppsala SEK 5.000'de metrekare başına. Ülkenin en büyük on kentinden sadece Örebro ve Västerås önceki maksimum seviyelere geri döndü.

- Ancak çoğu insan 2017'de en üst seviyede alım yapmadı, bu nedenle İsveç Emlak İstatistikleri'nden Hans Flink, sadece küçük bir alıcı grubunun fiyat düşüşlerinden etkilendiğini belirtti.

440 milyar SEK'in üzerinde konut satıldı

Noel zamanında, konut piyasası neredeyse durdu. Bu nedenle, 2019'un 270 milyar SEK'e yakın satılan yaklaşık 110 bin kat mülkiyeti ve 175 milyar SEK civarında satılan yaklaşık 55.000 villa ile biteceği tahmin edilebilir. Bunun rekor bir satış olarak kayıtlara geçtiği, ancak 2019'daki toplam satışlar yaklaşık 445 milyarı buluyor.

Özellikle büyük konut değerlerini değiştiren büyük şehirler. 2019 yılında satılan apartman dairelerinin yüzde 57'si Stockholm, Göteborg veya Malmö'de bulunuyor. Birlikte, bu yıl satılan kat mülkiyeti toplam değerinin yüzde 74'ünü oluşturdular. Söz konusu villalar için ilgili rakamlar, satılanların yüzde 31'inin büyük şehirlerde olması ve bunların bu yıl satılan toplam villa değerinin yüzde 49'unu oluşturmasıdır.

Danderyd'deki ortalama bir villa başka bölgelerdeki 16 villa değerinde.

Aynı zamanda, ülkenin diğer bölgelerinde fiyatlar çok daha düşük. Örneğin, Stockholm’de 1 metrekare kiracı mülkiyeti Filipstad’da 30 metre kareye tekabül ediyor. Konut piyasaları biraz farklıdır, ancak büyük şehirlerde değerler en yüksek seviyededi; örneğin, 11 milyon SEK Danderyd'de ortalama bir fiyatla - ülkenin ucuz iç belediyelerinin çoğunda 16 villaya tekabül eder.

Bazen, konut pazarları ortaya çıkıyor

Her ne kadar konut piyasası 2018 sonbaharında dengelenmiş ve daha sonra hafifçe yukarı yönlü olsa da, konut piyasalarının zaman zaman fiyat düşüşlerinden etkilendiği bilinmelidir. 2017 sonbaharındaki uzun süreli düşüşlerden önce bile bu tür birkaç dönem var. Bunlar arasında euro krizi 2011, Lehman kazası 2007 - 2008, Binyıl dönüşü civarında BT çökmesi ve tabii ki 1990'ların başında patlayan İsveç konut balonu yer alıyor.

Kiralamalarla karşılaştırarak konut almak

Belki de faiz oranlarının bugün önceki on yıllara göre tamamen farklı olmasından dolayı, uzun süre konutları elinde tutanlar, olağanüstü fiyat artışlarına tekrar bakabilirler. 2010 yılınan bu yana, ortalama bir kiracının fiyatı yüzde 376 arttı. Ülke genelinde yaygınlaşan villalar için ise yüzde 197 fiyat artışına denk geliyor. Aynı zamanda, TÜFE olarak ölçülen 2000 yılından bu yana genel fiyat artışı yalnızca yüzde 28.

Geçen yıla göre satmak daha kolay - Ancak her şey yolunda gitmiyor

Gelecek yıl için, emlak fiyatına dair herhangi bir belirti yok - aksine, istikrarı gösteren eğilimler bulunuyor. Kat mülkiyeti yelpazesi, bu yıl 2018'e kıyasla, yine de Stockholm ve Göteborg'da düşüş gösterdi. Ancak arz, pazarın neredeyse kuruduğu ve satış sürelerinin oldukça kısa olduğu 2016 yılı sert fiyatlarından çok daha yüksek.

Stockholm'de, yeni kat mülkiyeti arzı geçen yıldan çok yüksekti, ancak bu muhtemelen az düşük inşaat ve fiyatların bir kombinasyonu ile önemli ölçüde geri çekilmeye başladı.

Teklif vermek biraz daha yaygın.

Satıcıların fiyat beklentileri öncekinden biraz daha düşükken teklif usülü satışlar daha yaygın hale geldi. Devlette, ortalama teklif primi yüzde 4'tür. Stokholm'ün şehir merkezinde, teklif primi yüzde 10'dur. Ancak, teklif priminin zaman zaman ulusal ortalamanın yüzde 15'in üzerinde olduğu 2015-2017 fiyat artışının olduğu kadar yüksek değildir.

Komisyoncular, 2019'un satışının daha kolay olduğunu düşündüğü için konut piyasasında daha büyük bir istikrar görülebilir.

Piyasada sert bir hareket olursa, 2020'de ev fiyatları da artacaktır.

Konut piyasası 2020'de nereye gidiyor? Hemnet emlak sitesi, artan iyimserlik, azalan arz, daha hızlı satış ve daha yüksek teklif primlerinin olduğu bir durumu anlatıyor. Beklenti, düşük faiz oranları, güçlü işgücü piyasası, değişmeyen kredi kısıtlamaları ve konut kıtlığı varsayımlarına dayanarak gelecek yıl fiyatları artıracak diyor.

- Hemnet basın sözcüsü Staffan Tell, "belki de yukarı yönlü sabit fiyatlar hakkında çok fazla konuşma yapılıyor" diyor. Piyasanın ön görülenlerin dışına çıkmaması beklentisi olduğu ifade ediliyor.

Birçoğu konut sıkıntısı nedeniyle karamsar 

Konut piyasasını bu yıl takip eden oyuncular da ciddi bir tablo çiziyor. Yani, konut kıtlığı sıkışıp kalmış ve o kadar uzun sürdü ki birçok insan gelecekteki konut durumları için endişeleniyor. Ev anketi, Stockholm ilçesinde 18-27 yaş arası gençlerin yüzde 60'ından fazlasının endişelendiğini gösteriyor.

Ülke genelinde konut kıtlığı ile ilgili sorunlar var. Ankete 18-27 yaş arası tüm gençlerin yarısı, ebeveynleri ile istediklerinden daha uzun süre evde kalmak zorunda kaldıkları için sorun yaşamasına neden oluyor.

Editör: İsveç Gündemi