Geçen sene İsveçliler en çok banka ve kredi kartı dolandırıcılığına maruz kalırken, yetkililer yaşanması muhtemel dolandırıcılık ve sahtecilik olaylarına karşı uyanık olması gerektiği yönünde uyarı yaptı.

Nüfus çoğunluğuna göre, dünyanın en fazla kredi kartı kullanan milleti İsveçliler. 5 yıl içerisinde İsveç'te paranın yerini banka ve kredi kartları alacağı konuşulurken, kredi kartı dolandıcılığının da yüzde 300 arttığı bildirildi.

Geçen sene 100 bin İsveç vatandaşının banka ve kredi kartı üzerinden dolandırıldığı ortaya çıkarken, bunların büyük çoğunluğunun internet üzerinden yurt dışında yaptıkları alış-veriş sonrası olduğu ortaya çıktı. Yetkililer, internet üzerinden yurt dışından alış-veriş yapanların kart bilgilerinin kolaylıkla ele geçirildiği ve o bilgiler üzerinden sözkonusu kişinin hesabının boşaltıldığı belirtildi.


Kart kullanıcılarının dikkat etmesi gerekenler

Yetkililer, kredi kartı sahteciliğinin önüne geçebilmek, ancak kart sahiplerinin alacağı önlemlerle mümkün olabiliyor. Kart kullanıcıları, kart sahteciliğiyle ilgili şunlara dikkat etmeli: 

- İnternet üzerinden alışveriş yaparken 3D Secure güvenlik işlemi ile alışveriş yapmak
- Sanal kredi kartı kullanmak
- Güvenmediğiniz sitelerden alışveriş yapmamak
- Kesinlikle kredi kartı bilgilerinizi kimse ile paylaşmamak

- Kredi kartınız kaybolduğu veya çalındığında vakit geçirmeden kredi kartınızı aldığınız bankayı arayıp iptal ettirin.
- Kartınızın kaybolacağı veya çalınacağı düşüncesiyle kredi kartınızın bağlı olduğu bankanın müşteri ilişkileri biriminin telefonlarını ajandanıza veya cep telefonunuza kaydedin.
- Kredi kartınızı kullanırken tanıdık ve bildik yerlerden alışveriş edin.

Yurt dışında, benzinci, araba kiralama şirketleri, lokantalar, oteller ve  kredi kartınızı kullanırken dikkat edin.

Editör: İsveç Gündemi