Riksbank, büyümeyi desteklemek için birçok yatırımcının beklediğinden daha önce harekete geçerek, parasal gevşemesine (QE) 200 milyar kron (21 milyar dolar) daha ekledi ve programın süresini gelecek yılın haziran ayına kadar uzattı. Banka ayrıca 10 milyar kronun özel sektör tahvil alımı için ayrıldığını kaydetti ve şirketlere kredi akışını rahatlatmak için de tedbirler aldı.

Merkez bankası, yaptığı açıklamada, "Güçlü ekonomik teşviklere rağmen, pandeminin negatif sonuçları tüm dünyada kaydadeğer büyüklükte," dedi ve "Krizin İsveç ekonomisi üzerinde, hızla artan işsizliğin dışında da somut etkileri var. Enflasyon önemli ölçüde düştü" değerlendirmesinde bulundu.

Yetkililerin ekonominin bu yıl yüzde 4.5 daralmasını beklemeleri ile birlikte, Başkan Stefan Ingves tarafından yönetilen para otoritesi, negatif faiz hariç elindeki tüm silahlarla mücadele ediyor. Riksbank, negatif faiz para politikasından kaçınan yegane merkez bankası olmakla kendisini benzerlerinden ayırıyor.

İsveç ayrıca koronavirüs pandemisini kontrol altına almak için Avrupa'da en gevşek tedbirleri uygulayan ülke olarak da kendisini diğerlerinden ayırdı. Bu durum büyümeye yönelik darbeyi hafifletti, ancak İsveç'in dünyada kişi başına en fazla ölüm oranına sahip ülkeler arasında yer almasına yol açtı.

Kron, Riksbank'ın duyurusu sonrası euro karşısında hafifçe zayıfladı ve Stokholm saati ile 10:24'te euro başına 10.4693 kron seviyelerine geldi.

Boloomberg

Editör: İsveç Gündemi