Ekonomik durum alışılmadık derecede belirsiz. Bununla birlikte, İsveç sendikalar konfederasyonu (LO) iktisatçıları, İsveç'in içine girmekte olduğu durgunluk hakkında tahmini rakamlar paylaştı.

İsveç sendikalar konfederasyonu(LO)'un Perşembe günü sunduğu rapora göre ülke ekonomisi 2023'te yüzde 1 küçülmesi ön görülüyor.

Çeşirtli faktörlere dayandırılarak yapılan ekonomik küçülme tahmini dikkat çekiyor.

Birinci faktör olarak, hane halkının alım gücü düşmesi nedeniyle daha az mal ve hizmet satın alması olarak gösteren uzmanlar, enflasyon 2022'de reel fiyatların yüzde 5,6 oranında düşmesine neden oluyor. Bu rakam 1960'tan beri en kötü kayıp olarak görülüyor.

İkinci faktör, sağlık hizmeti borcu olmasına (pandemi sırasında ameliyatlar iptal edildi) ve nüfusta artan yaşlı oranının sağlık hizmeti ihtiyacının daha fazla olduğu anlamına gelmesine rağmen refahın kısıtlanmasıdır.

"Çok güçlü kemer sıkma"

Buna bir de artan faiz oranları eklendi.

LO'nun baş ekonomisti Laura Hartman, İsveçlilerin diğer ülkelerde normalden çok daha fazla değişken ipotek kredisine sahip olması nedeniyle bunun hemen fark edildiğini söyledi. Borçlanma nedeniyle vatandaşın zorunlu olarak daha fazla kemer sıktığını belirtti. 

LO'nun ekonomik gerileme analizinde, konut inşaatı, yeni inşaat üretimindeki daralma ve maliyet artışları çok önemli yer kaplıyor.

Bu gelişme, işsizliğin bu yıl yüzde 7,5'den 2023'te yüzde 8,3'e çıkacağı tahmin ediliyor.

"İsveç, Avrupa bağlamında benzersizdir" diyen Laura Hartman, 2023'te ekonomisi küçülecek birkaç ülkeden biriyiz ve hükümetin bütçeyi kısıtladığı tek ülkeyiz ifadeleri kullandı.

Hartman: "Bence nafaka arttırılmalı"

LO: Mesleki eğitimin artırılmasının enflasyonu düşürmeyeceğinin altını çizdi.

Küçük marjları olan hanelere yardım etmek de ekonomide sorun yaşatmaz.

"Çocuk parası derhal ayda en az 200 SEK artırılmalıdır" çağrısında bulunan LO, en son yükseltilen çocuk parasının şuana kadar enflasyona karşı talep edilen 200 kronluk artıştan daha fazla zaten eridiğini savundu.

LO, hükümetin belediyelere ve bölgelere yaptığı yıllık desteğin yetersiz olduğunu ve 20 milyar SEK daha gerekli olduğunu belirtti.

Editör: İsveç Gündemi