Geçtiğimiz günlerde  yayınlanan 2017 İsveçli Oyun Geliştiricileri Index‘i bizlere konu ile ilgili daha fazla detay veriyor. Buna göre ülkedeki oyun endüstrisi 2010’dan 2016 yılına kadar yüzde 930 büyüyerek, yaklaşık 1.4 milyar dolarlık bir net gelire ulaştı.  Sektördeki tüm gelirin yüzde 25’ini küçük ve orta büyüklükteki şirketler oluşturuyor. Öte yanda ülke, Microsoft, Ubisoft, Bethesda, Electronic Arts, and Rovio gibi şirketlerin oyun stüdyolarına ev sahipliği yapıyor.
Ülkede oyun stüdyosu sayısında da patlama yaşanmış durumda. 2012’de 145 olan stüdyo sayısı, 2016 yılına gelindiğinde 287’ye ulaştı. Bu zaman dilimden sektörde istihdam edilen personel sayısı da iki katından fazla arttı. 2012’de 1.967 kişi oyun sektöründe çalışırken, çalışan sayısı 2016’da 4,267’ye ulaştı.

Oyun sektöründe yeniliğe odaklanan İsveçli firmaların yaklaşık yüzde 10’u sanal gerçeklik (VR) ile ilgili işler yapıyorlar. Yazılımcılarım bilgisayardan, konsol oyunlarına, mobilden, özel yazılılara kadar bir çok alanda yetkinlikleri var.

Kadın çalışan sayısı arttı
“Cinsiyet eşitliği”nin her alanında olumlu yönde hissedildiği İsveç’te kadın çalışanların da sektöre hatırı sayılır bir katkısı var. Sektörde  5 yıl önce 293 olan kadın çalışan sayısı, 2016’da 786 oldu olarak kayıtlara geçiyor.

10 milyon nüfuslu bir ülkenin oyun dünyasında bu kadar başarılı olmasının altında bir çok sebep yatıyor. Her şeyden önce İsveç online dünyaya en hızlı ve kolay adapte olan ülkelerden biri oldu. Ülke nüfusunun internet okur yazarlık oranı nerdeyse yüzde 95.

Bu alanda eğitim ve yeniliklere odaklanan devlet politikası, üniversitelerin konuya yönelik dersler vermesi ve oyun şirketlerinin güçlü bir altyapısının olması ise diğer nedenler arasında yer alıyor. Yine çok büyük oyun şirketlerinin ülkeye yatırım yapması da birçok girişimciye ilham verirken, küçük ve büyük çapta şirketlerin kurulmasını sağladı.

New York, Los Angeles, Londra ve Berlin olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki metropollerde ofislerini kuran İsveçli oyun firmaları pazarki rekabet avantajını farklı ülke kültürlerini bir araya getirerek ellerinde tutabileceklerini biliyorlar. Bu arada belirtelim rapor, önümüzdeki haftalarda erişime açık olacak.

https://webrazzi.com/2017/09/05/isvec-oyun-endustrisi-6-yilda-yuzde-930-buyudu/
Editör: İsveç Gündemi