Stockholm Menkul Kıymetler Borsası'nın haftaya kıpırdamalarla başlamasından sonra uzmanlar tehlike çanlarının çaldığına işaret ederek, ülkedeki ekonomik gerilme ve şirketlerin verdiği iflaslarla sert düşüş olabileceği tahmininde bulunmuştu.

Tahminlerin doğru olduğu bugünkü düşüşle gerçek olduğunu gösterdi. Borsadaki, ilk rakamlar yüzde 1'in üzerinde bir düşüş gösterdi.

Düşüşün bir nedeni, hafta başında borsa artışının ana nedenlerinden biri olan üzerinde çalışılan bir korona virüs aşısı ile ilgili umudun kalmaması olarak tahmin ediliyor. Oxford Üniversitesinde çalışmaları yapılan ve İsveçli ilaç firmasıyla anlaşma sağlandığı yönündeki çalışmaların olumsuz sonuçlanmasıyla birlikte ekonomideki gerilme tekrar başladı.

Asya borsalarında dengesiz bir yukarı eğilim varken, ekonomi uzmanlarda, Asya'da durumun daha toparlanır olabileceği tahmmini hakimken, Avrupa ve özellikle İsveç'te önümüzdeki günlerde koronavirüs kriziyle birlikte ekonominin üzerindeki ağırlık daha fazla hissedilecek düşüncesi hakim.

İsveç para birimi SEK dolara karşı güne düşüşle başladı. Halihazırda 0.006 değer kaybeden SEK'in gün kapanışına kadar bu düşüşün biraz daha artması tahmin ediliyor.

Tokyo borsası ciddi toparlamayala günü kapattı. Nikkei 225 endeksi yüzde 0,8 artarken, daha geniş olan Topix endeksi kapanışta yüzde 0,6 arttı.

Hong Kong'da ise Hang Seng endeksi, son işlemin % 0,1 gerisinde, Şangay Kompozit Endeksi ise% 0,6 değer kaybetti.

Editör: İsveç Gündemi