İsveç Merkez Bankası (Riksbanken) İsveç’in yeni banknotlarını basına tanıtırken, yeni paraların 2015 yılının sonbaharında tedavüle çıkacağını da kamuoyuna duyurdu. Paralar, kalpazanlığı önlemek ve zorlaştırmak için bazı güvenlik detayları ile güncellenmiş olup aynı zamanda yeni dizayn ve yeni yüzlere sahip banknotlarda piyasada yerini alacak.  Merkez bankası, yeni kağıt ve metal paralar üzerinde, İsveç'in ünlü sanatçı ve yazarları ile birlikte doğa motifleri olacağını açıkladı.
Tüm yeni banknotlar eğildiğinde renk değişecek ve üç boyutlu bir izlenim verecek. Yeni banknotların teması Kültür gezileri ile zenginleştirilirken grafik tasarımı da  Göran Österlund tarafından geliştirildi.

Daha önce belirlenmiş gibi; 20-kronluk banknotlar da,  Astrid Lindgren ve Småland eyaletinden manzarayla yer alacak. 50-kronluk banknotlarda Evert Taube, Bohusländen eyaletinden manzarayla birlikte yer alırken,  Greta Garbo ve Stokholm şehrinden manzarayla 100-kronluk banknotlar piyasaya çıkacak.

Diger taraftan en yüksek degere sahip olan 1000 kronlarda,  Dag Hammarskjöld, Lappland eyaletinden manzarayla birlikte yer alırken, ilk defa piyasaya çıkacak olan 200-kronluk banknotlarda,Ingmar Bergman’ın resmi yer alacak. Bununla birlikte, Birgit Nilsson 500-kronluk banknotlarda Skåne eyaletinden manzarayla piyasada yerini alacak.

ATİLA ALTUNTAŞ/İsvegundemi.com

20-kronor.jpg

50-kronor.jpg

100-kronor.jpg

200-kronor.jpg

500-kronor.jpg

1000-kronor.jpg

Editör: İsveç Gündemi