Ağustos sonunda hesaplanan enflasyona göre ülkede enflasyon yüzde dokuza ulaştı. Merkez Bankası enflasyonun gelecek yıla kadar yüzde 11'e çıkması tahmin ediliyor.

Bu, enflasyon hedefinin 1993 yılında uygulamaya konmasından bu yana en büyük artış.

Haziran sonunda Riksbank, kilit faiz oranını 0,5 puan artırdı. 0,25'ten faiz oranı yüzde 0,75'e çıktı. Şubat 2000'den bu yana ilk kez bir yıl içinde faiz oranı birden fazla kez artırıldı.

Ağustos ayında İsveç'te enflasyon yüzde dokuz olarak kaydedildi. Bu nedenle Riksbank Salı günü faiz oranını bir puan artırma kararı aldı. Faiz oranı yüzde 0,75'ten yüzde 1,75'e yükseltildi.

TT'nin bildirdiğine göre, bu enflasyon hedefinin getirilmesinden bu yana kilit faiz oranındaki en büyük artış.

"Enflasyon çok yüksek. Hanehalklarının satın alma gücünü aşındırır ve hem şirketlerin hem de hanehalklarının finansmanlarını planlamasını zorlaştırır. Enflasyonu hedefe geri döndürmek için para politikasının şimdi daha fazla sıkılaştırılması gerekiyor. Bu nedenle Yönetim Kurulu, kilit faiz oranını 1 puan artırarak yüzde 1,75'e yükseltmeye karar verdi."

Tahmin: Yükselmeye devam edecek

Riksbank'ın para politikası raporunda, politika faizinin önümüzdeki altı ayda artmaya devam edeceği tahmin ediliyor. Tahmin raporunda Riksbank, ileriye dönük enflasyon eğiliminin değerlendirilmesinin zor olduğunu yazıyor.

Ekonomist Christina Sahlberg daha zor zamanlar olacağını söyledi.

Aftonbladet'in ekonomi yorumcusu Andreas Cervenka, Riksbank'ın faiz oranını yükseltmekte çok geciktiğini belirtti.

Cervenka: "Enflasyon ile mücadelede geciktiğinizde bu muazzam ve hızlı faiz artışlarını yapmak zorunda kalıyorsunuz. Tabii ki ekonomi için iyi değil. Hane halkı olarak beklentilerimizi hızla değiştirmeliyiz" dedi.

Merkez bankasını eleştiren Cervenka, Şuanda gelinen nokta Merkez Bankasının para politikalarının fiyaskosunun bir makbuzudur yorumu yaptı.

Aynı zamanda Riksbank, yükselen fiyatların ve yüksek faiz maliyetlerinin hane halkı ve şirketler tarafından hissedildiğini ancak enflasyonun bugünkü yüksek seviyelerde kalmasının daha da acı verici olacağını yazdı.

Bu nedenle Riksbank, para politikasını enflasyonu makul bir süre içinde hedefe döndürecek şekilde ileriye dönük olarak uyarlayacağını belirtti.

Ancak aynı zamanda İsveçli hane halklarının ve şirketlerin, işler tersine dönmeden önce durumun daha da zor olacağı gerçeğine hazırlıklı olmaları gerektiğini belirtiyor. Riksbank'ın tahminine göre enflasyonun gelecek yılın başında yüzde 11'e kadar çıkması bekleniyor.

Faiz oranını yükseltmenin amacı ekonomideki talebi azaltmaktır. Riksbank, yüksek enflasyonu yüzde iki hedefine doğru yumuşatmak istiyor.

Hanehalkı ipoteklerindeki değişken faiz oranları normalde Riksbank'ın politika oranından yaklaşık yüzde 2 puan daha yüksektir.

TT'ye göre Nordea'nın baş analisti Torbjörn Isaksson, geniş anlamda, değişken ipoteklerin politika faiziyle değişmesi gerektiğini söylüyor.

Son yıllarda, politika faizi düşük olmuştur. 2014 sonbaharından itibaren sıfır, hatta eksi oldu. 2022'nin başında Riksbank, faiz oranının 2023'e kadar sıfır olmasını bekliyordu.

Ukrayna'da savaş patlak verdikten sonra enflasyon had safhaya ulaştı ve faiz oranı Nisan ayında yüzde 0,25'e yükseltildi.

Salı günkü artış yıl içinde üçüncü faiz artış kararı oldu.

Editör: İsveç Gündemi