Merkez bankası ülkedeki elektronik ödeme sisteminin kullanımının artmasından dolayı, şu anda toplumda azalan roller ve sorumluluklarla mücadele vermeye çalışıyor.

Ülkede, 1850’den beri merkez bankası tarafından halkın yerel para birimine ulaşımı sağlanmaya çalışılıyor. Fakat bu günlerde birçok insanın artık dijital ödeme hizmetleri kadar kredi ve banka kartlarını kullanmasından dolayı İsveç Kronu artık kullanım açısından uygun bulunmuyor. İşletmeler artık nakit ödemeyi kabul etmediği gibi bankalarda hesaptan para çekme işlemlerinde banknot sunmayı durduruyor.

İlginizi çekebilir: Ya Merkez Bankaları Bitcoin depolamaya başlarsa? Sonrası çılgın boğa sezonu
Blooomberg tarafından resmi açıklamadan yapılan alıntı şöyle:

“Riksbank tarafından 1850’den beri nakit para halkın kullanımına sunulmaktadır. Fakat İsveç’te nakit para kullanımı hızla azalmakta ve yakın bir gelecekte nakit paranın genel olarak kabul görmeyeceği yönündeki senaryo göz ardı edilememektedir.”

Böylelikle, dünyanın en eski merkez bankası parlamentodan, dijital ekonomi alanında merkez bankasının rolünün ne olacağının yeniden tanımlanması ve legal arz kavramının farklı alanlardan uzmanlarla oluşturulacak bir komite aracılığıyla tekrar gözden geçirilmesini bekliyor.

Merkez bankası kendi dijital parasını mı çıkarıyor?
Komitede kripto para birimleri de tartışılacak ki en sıcak konulardan birinin de dijital para birimleri olması bekleniyor.

Kesin olarak ifade edilmemesine rağmen, İsveç merkez bankası olan Riksbank’ın kendi dijital parasını oluşturmak için araştırmalar yaptığı yönünde de bilgiler veriliyor.

Bakalım Riksbank İsveç’te kripto para birimlerinin benimsenmesini hızlandırmak için parlamentoyu teşvik edebilecek mi?

Kaynak

Editör: İsveç Gündemi