Alınan bu sert kararla birlikte politika faizi 2008'den beri en yüksek seviyeye ulaştı. Merkez Bankası bir basın açıklamasında "Enflasyon hala çok yüksek" diye yazdı.

Basın açıklamasında enflasyonun yüksekliğine dikkat çekilirken, "Enflasyon hala çok yüksek. Yüksek enflasyon birçok insanın satın alma gücünü aşındırıyor ve hane halkı ile şirketlerin mali durumlarını planlamalarını zorlaştırıyor" denildi.

Daha da yükseltilecek

Merkez Bankası, faiz oranının yükselmeye devam edeceğine inanıyor. 

"Zor durum"

Ekonomi uzmanı Andreas Cervenka, faiz oranı artışı on milyarlarca doların doğrudan büyük İsveç bankalarının cebine girmesi anlamına geliyor dedi.

Nordnet tasarruf ekonomisti Frida Bratt artış kararıyla ilgili: "Riksbank riske girmeye cesaret edemiyor, ancak bazılarının korktuğu gibi enflasyonu artırmasalar bile enflasyonun üstesinden gelmek için geri adım atıyorlar. Öte yandan, şu anda 75 baz puan, yani tahmin edilenin üzerinde artış gösterseler de, gelecek yılın başında hala bir artış yapmayı bekliyorlar" ifadeleri kullandı.

Cervenka, faiz toplantıları çok daha az olduğu için diğer büyük merkez bankalarından daha uzun adımlar atmak zorunda kalan Yönetim Kurulu için acı rakamlar. Faiz artırma yarışında geri kalırsanız, İsveç kronunun daha da zayıflaması riskiyle karşı karşıya kalırsınız, bu da enflasyonu daha yüksek ithalat fiyatlarıyla ithal etmeye devam etmemiz anlamına gelir.

"Daha kötü zamanlar bizi bekliyor"

Mortgage sahipleri için bugünkü duyuru doğrudan daha yüksek mortgage faiz oranları anlamına geliyor. Swedbank ve Nordea zaten üç aylık faiz oranlarını artırdı ve daha fazla bankanın da aynı şeyi yapması bekleniyor.

SPP ve Storebrand tasarruf ekonomisti Shoka Åhrman, "Bankalar kilit faiz oranlarını oldukça kesin ve doğrudan takip eder. Değişken ipotek sahibi haneler, yakın gelecekte faiz maliyetlerinde bir artış bekleyebilir ve bu durum birçok haneyi etkileyebilir" ifadeleri kullanarak, tüm İsveçlilerin, özellikle işsizler ve hastalık izninde olanlar gibi değişken ipotek veya mali durumlarında küçük marjlara sahip olanların özel mali durumunu daha kötü zamanların beklediğinin altını çizdi.

Aynı zamanda, seçim kampanyasında Ilımlılar tarafından gündeme getirilen, duraklatılmış amortisman gereksinimleriyle ilgili soru gündeme geliyor. Ancak Maliye Bakanı Elisabeth Svantesson, cevabı merakla beklenen soruya henüz bir yanıt vermiş değil.

Editör: İsveç Gündemi