İsveç Merkez Bankası ihtiyaç halinde krize yönelik önlemlerini artırmaya hazırlıklı olduğunu belirterek, bilançosunu "tamamen kullanma" hakkını savundu.

Riksbank Başkanı Stefan Ingves, son politika toplantısının tutanaklarına göre bankanın gelişmelerin beklenenden kötü olması durumunda önlemleri artırabileceğini söyledi. Ingves, "Harekete geçebilmek ve kötü bir durumda en iyisini yapabilmek için, repo faizini ayarlamanın yanında, Riksbank'ın bilançosunu tamamen kullanabilmesi çok önemli." dedi.

Banka, Nisan ayının son haftasında gerçekleştirilen toplantıda ana faiz oranını beklentiye paralel olarak sıfırda tuttu. İsveç MB, beş yıldır sürdürdüğü negatif faizleri geçen yılın sonunda bitirmişti. Banka, o zamandan bu yana mevcut krizle mücadelede faiz indirimleri yerine tahvil alımları ve banka kredilerini kullanmak istediğini belirtiyor.

Ülkenin tahvil piyasaları yoluyla çalışan Riksbank'ın bilançosu kabaca GSYİH'nin yarısına ulaşabilir. Ancak parasal genişleme hedefleri o zamandan beri belirsiz bir bölgeye girdi ve parlamentonun konuyla ilgili önde gelen uzmanları bankanın almak istediği şirket tahvillerini alamayacağını belirtiyor.

Riskbank ise parasal genişlemeyi artırma hakkını savunuyor. Bankanın başkan yardımcısı Martin Floden, faiz indirimi yerine şirket tahvillerini almanın ya da mortgage tahvili alımlarını artırmanın daha uygun olacağını düşünüyor.

SEB'in baş stratejisti Olle Holmgren, "Tutanaklar tüm kurul üyelerinin faiz indiriminin uygun olmadığını düşündüğünü gösteriyor. Yine de çoğu üye daha sonrası için faiz indirimi kapısını aralık bırakıyor.

Editör: İsveç Gündemi