Çalışmada, Merkez Bankası’nın kontrol ettiği dijital para biriminin kullanılması ve nakit kullanımının hızla azalmasının potansiyel problemler oluşturacağı belirtildi.

Dünyanın en eski merkez bankası olan ve 2018’de e-kron kullanımına hazır olduğunu belirten Riksbank pilot projenin gelecek yıldan önce devreye girmeyeceğini açıkladı.

Diğer büyük Merkez bankaları dijital para konusunda harekete geçmekten kaçınıyor. Fed Başkanı Jerome Powell merkez bankasının dijital para birimi çıkarmasının fayda ve maliyetlerini araştırdıklarını belirtmiş ve “bu projede acele etmemize ve piyasada ilk olmamıza gerek yok” açıklamasını yapmıştı.

İsveç’te projeyi yöneten Mithra Sundberg dijital para biriminin ne yapması gerektiği tespit edilmeden bu teknoloji üzerinde uzlaşmanın doğru olmayacağını belirtti. Ülkede bu konuda atılacak adımın yasal bir çerçeveye oturtulacağı ifade ediliyor.

Sundberg bu dönüşümün para politikası sonuçlarının ise pilot projede araştırılmadığını söyledi.

McKinsey Global Payments Report’a göre ülkede kağıt para ve madeni para kullanımı yavaşça azalıyor. Geçen sene İsveçliler 7 benzer ülkeye kıyasla daha az nakit kullandı. Ancak nakit kullanımının azalması her ülkenin dijital paraya yönelmesine neden olmuyor. Benzer biçimde kağıt para kullanımının azaldığı Norveç’te merkez bankası dijital para oluşturmanın acil bir ihtiyaç olmadığını savunuyor.

Pilot proje sonrası İsveç’te e-kronun gerekli olup olmadığı ve paranın geleceği hakkındaki son kararı kanun yapıcılar verecek.

Editör: İsveç Gündemi