Ağustos ayında son 30 yılın en yüksek enflasyon verilerinin (yüzde 9) alınmasıyla birlikte 75 baz puan olarak beklenen faiz artışı daha yüksek geldi. Merkez Bankası tek kalemde 100 baz puan artışa giderrek bu artışla 1990'lı yıların başından bu yana en yüksek artış oldu.

Enflasyon ile mücadele konusunda, Merkez Bankası önceki tahminlerinde yanıldığını kabul etti.

Başkan Stefan Ingves, "İsveç ekonomisinde neler olup bittiğini anlamamızın biraz zaman alması üzücü" ifadeleri kullandı.

Merkez Bankası (Riksbank) Başkanı Stefan Ingves, açıklanan faiz kararından sonra basın açıklaması yaparak, kararın gerekçelerini açıkladı.

Ingves, 100 baz puan faiz artışıyla politika faizinin 1.75'e çıkarılmasına rağmen "Önümüzdeki altı ayda faizin daha da artacağına inanıyoruz" ifadeleri kullandı.

Artışın enflasyonu düşürmek için yapıldığına dikkat çekti. Şu anda İsveç'te enflasyonun yüksek çıkmasına neden olan birkaç faktör var.

Ingves, "Yüksek enflasyonu etkileyen sadece enerji fiyatları değil, enerji fiyatları olmasa bile İsveç'te enflasyon yüksek" dedi.

Yüksek enflasyonu etkileyen dört somut örnek ortaya koyuldu.

Bunlar pandemi sırasında ve sonrasında arz ve talepteki dengesizlikler, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşı, güçlü talep ve Avrupa enerji piyasasındaki sorunlardır denildi.

Aynı zamanda enflasyonun çok yüksek olduğunu ve toplumda sorun yarattığını vurguladı.

"Bugünü yarına karşı tartın"

Stefan Ingves, yüksek faiz maliyetlerinden endişe duyan İsveçlilere de güvence vermeye çalıştı.

"Sürekli yüksek enflasyonun maliyeti aslında daha da fazladır. Faiz oranını yükselterek, enflasyonun park etme riskini yüksek düzeyde azaltırsınız" dedi.

"Bugünü yarına karşı tartmak önemlidir" ifadeleri kullandı.

Riksbank başkanına, Riksbank'ın dramatik bir artıştan kaçınmak için faiz oranlarını daha erken yükseltebileceği eleştirisini nasıl gördüğü de soruldu.

Ingves, "O zaman kristal kürede kimsenin görmediği bir şey göreceksin. Sadece faiz oranlarını yükseltmenin içsel bir değeri yoktur. Arkamızda uzun bir düşük enflasyon dönemi var, İsveç ekonomisinde neler olup bittiğini anlamamızın biraz zaman alması üzücü" dedi.

Ayrıca Riksbank'ın tahminlerinde yanıldığını da kabul etti.

Ingves, "Birkaç kez tahminlerimizde yanıldık ama enflasyon bugünkü kadar yüksek olunca ne yapmamız gerektiği ortada" dedi.

Editör: İsveç Gündemi