Karbon Emisyonsuz bir metropol olma yolunda İsveç’teki Malmö şehrinin hedefine en geç 2030 yılına kadar yeraltına dokunarak ulaşılması gerekiyor. Derin jeotermal enerji, bölgesel ısıtma şebekesine beslenecek. Alman enerji şirketi E.ON’un inşa ettiği sistem, jeotermal enerjiyi 5 ila 7 kilometre derinlikte kullanacak. Münih merkezli şirketin uzmanları, burada 160 santigrat derece sıcaklık bekliyorlar. Bir sondaj kuyusundan çıkan su, derinlikte ısınır ve ardından ikinci sondaj kuyusuna pompalanır. Enerji, bir ısı eşanjörü aracılığıyla merkezi ısıtma ağına iletilir. Şirket şu anda planlanan 5 tesisten ilkinin inşaatına hazırlanıyor.

Model, Finlandiya’daki bir jeotermal sistemdir

E.ON, güneybatı İsveç metropolüne 5,4 milyon Euro yatırım yapıyor. İsveç Enerji Bakanlığı, inşaatı 1,2 milyon euro ile destekliyor. Zaten ilgili deneyime sahip olan Fin şirketi ST1, sondajdan sorumludur. Finlandiya’nın Espoo kentinde 6,4 kilometre derinliğinde bir sondaj deliği açılmıştı. Hessisch-Lichtenau’dan kuyu inşaat şirketi H. Angers Söhne başarıya ulaştı. Jeotermal enerjinin kullanımı için dünyanın en derin kuyusudur.

Kesin olarak, Espoo’da iki kuyu açıldı. Bunlardan birinde derinlemesine ısıtılan su enjekte edilir ve ardından ikinci sondaj deliğinden çıkar. Termal enerji, bir ısı eşanjörü aracılığıyla bölgesel ısıtma ağına beslenir. 40 megavatlık sistem ile 280.000 nüfuslu şehrin ihtiyacının% 10’u karşılanabilir.

160 derece sıcaklık kullanılmalıdır

Hessianların da Malmö’ye gelip gelmeyecekleri hala açık. Buradaki zorluk muhtemelen Finlandiya’dakinden daha büyüktür. Plan, 7.000 metreye kadar derinliğe gelmek. E.ON, sıcaklığın 160 santigrat derece olacağını umuyor. Çıktı 50 megawatt’a ulaşmalıdır. Grup, 2028 yılına kadar orada aynı çıktıya sahip 4 jeotermal sistem daha inşa etmek istiyor. Derin jeotermal enerji kaynak tasarrufu, emisyon ve gürültüsüz ve yerden tasarruf sağlıyor, bu da onu gelecekte kentsel enerji sistemleri için en iyi çözümlerden biri yapıyor. ”diyor E.ON İsveç CEO’su Marc Hoffmann.

Almanya’da çok daha düşük derinliklerde

Federal Jeotermal Birliği Başkanı Erwin Knapek, “Almanya’da da 5.000 metreden fazla derinliklerde daha yüksek sıcaklıkların kullanılması söz konusu olduğunda bulgulardan büyük ölçüde faydalanabiliriz” dedi. Aslında jeotermal enerjiyi kullanan bazı sistemler var. Knapek özellikle güney Almanya’dan memnun olmalı. Stadtwerke München tek başına merkezi ısıtma üretimi için 5 sistem çalıştırıyor ve şu anda altıncı bir test sondajı ile hazırlanıyor. Ancak sondaj derinlikleri İskandinavya’daki projelerden çok daha düşük.

GEOVOL Unterföhring GmbH ayrıca şehir sınırlarının hemen ötesinde bir jeotermal sistem işletmektedir. Burada yüzeye sıcak termal su pompalanır. Termal enerjisini bıraktıktan sonra tekrar yeraltına akar. Buradaki sondaj derinliği 2.500 metreye kadar – toplamda 4 kuyu çalışıyor. 2800 haneye yeraltından gelen ısı artı 45 ticari kullanıcı sağlanıyor. Geovol’e göre, tesis 2019’un sonunda 90.000 ton karbondioksit tasarrufu sağladı.

Yeraltı ısı deposu

Mecklenburg-Batı Pomeranya’daki Neubrandenburg’da, evlere ısı sağlamak için Doğu Almanya zamanlarında bir jeotermal sistem inşa edildi. Kapsamlı bir yenilemeden sonra 2001 yılına kadar faaliyete geçti. Daha sonra sistem termal enerji için derin bir depolama tesisine dönüştürüldü. Normalde soğutma kuleleri vasıtasıyla atmosfere salınan yerel gaz ve buhar türbini santralinden çıkan fazla atık ısı, kışın ısıtma enerjisi olarak geri kazanılmak üzere yaz aylarında yeraltında depolanmaktadır.

Neustadt-Glewe’de 1995’ten beri 2.450 metre derinlikten jeotermal enerji kullanılıyor. Zaman zaman ısı elektrik üretmek için de kullanılıyordu, ancak ulaşılan düşük sıcaklıklar göz önüne alındığında ekonomik değildi.

Kaynak: ThinkGeoEnergy

Editör: İsveç Gündemi