İsveç para biriminin dolar karşısında dünya genelinde en güçlü duran para birimi olması, İsveç ekonomisi için bu hem iyi hem de kötü bir haber denildi.

Ekonomist John Hassler, endişelenmek için en çok sebebi olanın İsveç Ulusal Bankası başkanı Stefan Ingves olduğunu söyledi.

2020'nin başında bir dolar fiyatı 9.36 SEK idi. Mart ayında korona krizi ekonomiyi felç ettiğinde, fiyat en fazla 10.36 krona çıktı. Ancak daha sonra İsveç para birimi dolara karşı hızlı bir tırmanmayla 8.22'ye kadar durumu lehine çevirdi.

"Göreceli olarak, bizim için mükemmel bir şekilde gitti, büyüme diğer birçok ülkeden daha iyi" diyen Carl Hammer, döviz piyasasının temelde güçlü görünen ülkelerden alım yaptığını söyledi.

Kronun güçlendirilmesi geleneksel olarak ithalata fayda sağlamış ve ihracat endüstrisini vurmuştur. Ancak hem Hassler hem de Hammer'a göre şu anki etki özellikle büyük değil.

"İhracat sektörü oldukça iyi gidiyor. Büyük endüstriler de krona güçlendiğinde daha ucuz hale gelen çok sayıda girdi satın alıyor" ifadeleri kullanan John Hassler, istisnaların orman ve cevher gibi ham maddeler olduğunu ve bunları daha zor bulacaklarının düşünüleceği yorumunda bulundu.

Editör: İsveç Gündemi