Ülke genelinde konut piyasasındaki fiyat düşüşü sürerken, daha önce Malmö kentinde nispeten daha ortalarda duran fiyatlar bu bölgede de düşmeye başladı.

İsveç Emlak İstatistikleri'nin son ölçümlerine göre, Kasım ayında kat mülkiyeti fiyatları yüzde 1, konut fiyatları ise yüzde 3 düştü.

Ülke genelinde konut fiyatlarının düşüş trendini son sekiz aydır sürdürüyor. 

Svensk Mäklarstatistik'in analiz başkanı Per-Arne Sandegren, yılın başındaki zirveden bu yana, kat mülkiyeti için genel fiyatların yüzde 12 ve villaların yüzde 13 düştüğünü söyledi.

Malmö bölgesinde düşüşler hızlandı

Stockholm ve Göteborg birkaç aydır hem merkezde hem de metropolde kat mülkiyeti fiyatlarının düştüğünü gördü, ancak şimdi düşüş Malmö'nün metropol bölgesinde de giderek daha fazla hissediliyor.

Malmö'nün fiyatları birkaç aydır düşüş eğilimi olmasına rağmen yavaş seyrederken, Stockolm ve Göteborg bögeleri daha hızlı düşüşler gördü. 

"Malmö düşüş dönemine biraz sonra başladı" diyen Per-Arne Sandegren, bu anlamda, Malmö'nün Stockholm ve Göteborg'da gördüğümüz düşüşlere yaklaştığını söyleyebilirim ifadeleri kullandı.

Ancak Malmö şu ana kadar diğer iki büyük şehirden biraz daha iyi durumda. Kat mülkiyeti fiyatları yılda ortalama olarak en çok Göteborg'da düştü, ikinci sırayı ise Stockholm aldı.

İsveç'te düşüş trendini sürdüren konut fiyatları ile ilgili Swedbank: Konut fiyatlarının düşmeye devam edeceğini belirtti.

Swedbank, Dagens Industri'ye verdiği analize göre, 2023'ün ilk yarısında konut fiyatları bu yılın Şubat ayındaki zirvesinden bu yana yüzde 20 düşecek.

İsveç Broker İstatistikleri'nin Kasım ayı konut fiyatları bugün açıklandı ve bu İstatistikler fiyatların düşmeye devam ettiğini net bir şekilde ortaya koydu.

Skandiamäklarna'nın CEO'su, Kasım ayında Stockholm'deki fiyatların düşmemesi ve genellikle Stockholm bölgesinin ilk sırada yer alması nedeniyle pazarın yakında değişmek üzere olabileceğini belirtti.

Swedbank bu nedenle şu değerlendirmeyi yapmaz:

DI'ye göre büyük banka, "İpotek faiz oranlarının gelecekteki seviyesi hakkında belirsizlik olduğu sürece konut fiyatlarının düşmeye devam edeceğine inanıyoruz" diye yazdı.

Swedbank'a göre, ancak Riksbank'ın 2023'te politika faizini yükseltmeyi bırakması beklendiğinde hanehalkının satın alma gücü toparlanabilir.

Editör: İsveç Gündemi