2. Çeyrekte, bir önceki Çeyreğe kıyasla metropoller olan Stokholm, Malmö ve Göteborg’ta sırasıyla yüzde 3, yüzde 1 ve yüzde 4 artış oranları kaydedilmiştir (Bir önceki yılın aynı dönemine göre artış oranları ise sırasıyla yüzde 16, yüzde8 ve yüzde 13).

İsveç’te (halen) uygulanan politika faizi eksi yüzde 0,50 seviyesinde olup, son açıklanan enflasyon oranı ise yüzde 0,6’d ır.


İsveç ekonomisinde en çok tartışılan ve para politikası ve finansal istikrar açısından önemli makroekonomik risk unsuru olarak sayılan konuların başında, (a)"konut fiyatlarındaki hızlı artış" (bir konut fiyat balonunun oluşup oluşmadığı ve olası bir balon çöküşünün iç talebe etkileri), (b)"konut fiyatları ile ilgili olarak hane halkı borçluluk düzeyindeki yüksek artış hızı" (borçların harcalanabilir gelire oranı yüzde 179 seviyesine ulaşmıştır), (c) “bu gelişmelerin bankacılık sektöründe neden olduğu kırılganlıklar” ve (d) “global riskler (düşük büyüme, düşük faiz ortamı, Brexit, mali çalkantılar, politik gelişmeler)” gelmektedir.


Konutta fiyat “balonu” sorununun değerlendirilmesi, alınan ve alınacak önlemler;  ekonomi ile ilgili bakanlıklar, Finansal Gözetim Kurumu, Ulusal Borç İdaresi ve Merkez Bankası temsilcilerinden oluşan Finansal İstikrar Konseyinin en önemli (güncel) gündem maddesidir. Son dönemde alınan önlemler (mortgage amortisman şartları, borçlanma kısıtları ve bankacılık sermaye önlemleri, arz yönlü önlemler) ile birlikte konut konut fiyatlarındaki bahse konu artışın 2016 yılı ikinci yarısında ivmesinde gerileme yaşanacağı beklenmektedir. Son dönemde buna ilişkin öncü işaretlerin alındığı görülmektedir.


Son olarak 1 Haziran 2016’da İsveç Merkez Bankasının bahse konu risklere karşı ilave önlemlerin hızlı ve kapsamlı bir şekilde alınması talebi kamuoyu ile tekrar paylaşılmıştır.



Detaylı bilgi için:

  • .
Editör: İsveç Gündemi