Büyük ölçekli iş verenler, destek için hükümete başvuruyor.

Yeni korona kısıtlamalarına ve bunlara eşlik eden destek önlemlerinin olmamasına karşı iş, kültür ve spor alanlarında çok sayıda önemli iş adamı hükümete tepkili.

Norveçli otel patronu Petter Stordalen hükümetin attığı adımlara karşı çıkanlardan biri olarak öne çıkıyor.

"Bu faaliyetlerin ayakta kalması ve insanları istihdam etmeye devam etmek için her şeyin yapılması son derece önemli" yorumunda bulunarak, hükümetin kısıtlamalara karşın şirketleri desteklemesi gerektiğini savundu.

Bu hafta, halka açık alanlarda kaç kişinin bir araya gelebileceği ile ilgili yeni kararlar alındı. Sekiz kişi sınırı, konserlerin, tiyatroların, sinema ziyaretlerinin ve benzerlerinin duraklatılması anlamına geliyor.

İş verenlerin hükümete yazdığı açık mektupta, iş dünyası, kültür ve spor temsilcileri artık destek tedbirlerine başvuruyor. Kısıtlamaların endüstrileri için hem uzun hem de kısa vadede zararlı etkileri olan belirsizlik yarattığını yazdılar.

"Bu nedenle, kısıtlamaların ve destek tedbirlerinin el ele gitmesi kesinlikle çok önemli. Hükümet, yeni veya genişletilmiş kısıtlamalar duyurduğunda, aynı anda, etkilenen şirketlerin güvenebilecekleri yardımın sorumluluğunu üstlenmeli ve açıklamalıdır." denildi.

Stordalen hükümetten ekonomik katkı talebini destekliyor 

Mektubu imzalayanlardan biri Norveçli milyarder Petter Stordalen. Basına yaptığı bir yorumda, pandemi sırasında birçok şirketin tasarruf sermayesinin ve gelirinin nasıl kuruduğunu ve onları sürdürülemez bir duruma soktuğunu anlattı.

"Ama pandemi geçecek" diyen Petter Stordalen, yeni bir günlük yaşamın olacağını ve bu nedenle bu faaliyetlerin hayatta kalması ve insanları istihdam etmeye devam etmesi için her şeyin yapılması son derece önemlidir ifadeleri kullandı.

"Kısıtlama garantisi" istiyor

Mektubun arkasındaki öncülerden Stockholm Ticaret Odası CEO'su Andreas Hatzigeorgiou de değerlendirmede bulundu.

"İş dünyası yeterince belirsizlik ve hantal bürokrasi yaşadı" diyen Andreas Hatzigeorgiou, İsveç'in krizden sonra yeniden başlama şansına sahip olabilmesi için siyasetin artık bunu sağlaması gerektiğini söyledi.

Yeni kısıtlamalara şirketler için ilgili destek paketlerinin eşlik etmesini garanti edecek bir "kısıtlama garantisi" önermektedir.

"Her kısıtlamanın ardından, etkilenenler için acil bir karar verilmelidir. Devletin koyduğu her kısıtlama için, etkilenen şirketler için bir destek tedbiri olmalıdır" yorumu yaptı.

Bu zamanlarda fazladan kaynak talep eden birçok kişi var. Girişimcilerin ihtiyaçları neden öncelikli olsun sorusu üzerine Hatzigeorgiou: "Konu sadece para değil. Paranın nasıl ödendiği ve mesajların ne zaman geldiği ile ilgili. Pek çok küçük işletme, mevcut hibelere nasıl başvurulacağı konusunda bilgi sahibi değildir. Bürokrasinin basitleştirilmesi gerektiğini söylüyor.

Editör: İsveç Gündemi