İngiltere’nin tüm enerji ihtiyacının yaklaşık üçte biri, petrol ve gaz dahil olmak üzere ithalattan geliyor. Evsel enerjinin ana kaynakları hidroelektrik kaynakları, kereste ve nükleer enerjidir. İsveç’in, nükleer ve hidroelektrik gelişimi yoluyla ithal enerjiden çekilme oranını artırmaya devam ettiğini belirtmekte fayda var. Bu nedenle, bugüne kadar nükleer enerji, ülkenin enerji tüketiminin yaklaşık% 50’sini oluşturuyor. Avrupa Birliği genelinde nükleer enerjiye karşı olumsuz bir tutum ve nükleer enerji üretiminin neden olduğu ekolojik hasar korkusu olmasına rağmen, İsveçliler bu görüşe katılmıyor ve yeni reaktörler geliştirmeye devam ediyor.

İsveç’in son derece yüksek bir enerji tüketimine sahip olduğunu belirtmekte fayda var; Her vatandaş için yılda ortalama 17.000 kilovat. Aynı zamanda, ülke ekolojiye ve korunmasına büyük önem veriyor. Şu anda İsveç, büyük ölçüde elektrik kaynaklarının yaklaşık% 90’ının karbondioksit şeklinde zararlı maddeler yaymaması nedeniyle, atmosferdeki en düşük kirlilik göstergelerine sahiptir. İsveç sanayi sektörü GSYİH’ya en az% 32 oranında katkı sağlıyor. Bu sektördeki toplam bedensel nüfusun yaklaşık% 25’i bu sektörde çalışmaktadır. Ana sanayi sektörü demir dışı ve demir metalurjisidir. Gemi yapımı ve radyo elektroniği dahil olmak üzere makine mühendisliği de iyi gelişme gösterdi. Ülkede gelişmiş bir ağaç işleme, kağıt hamuru ve kağıt sektörü var. Aynı zamanda, yalnızca ihracata odaklanmıştır. 

Tekstil, gıda, kimya endüstrisi de dikkat çekicidir. Maden endüstrisi ağırlıklı olarak bakır ve demir madenleri alanında yoğunlaşmıştır. Son birkaç on yıl boyunca, İsveç dünyadaki en büyük cevher tedarikçilerinden biri olmuştur. Ahşap, ormanların ülke topraklarının% 45’inden fazlasını kapladığı için İsveç’in en değerli hammaddelerinden biridir. İsveç mühendisliğinin en gelişmiş sektörü lokomotif endüstrisidir. En ünlü üreticiler Volvo ve Saab. Ürünlerin çoğu ihraç edilmektedir ve bu durumda, ihraç edilen ürünlerin aslan payı Amerika Birleşik Devletleri pazarına düşmektedir. İsveç’te tarım iyi gelişmiştir, ancak buna çok az dikkat edilmektedir. Nüfusun sadece% 3’ü bu faaliyet alanında yer almaktadır.

Buna rağmen, İsveç, nüfusun% 85’inin tüm gıda ihtiyaçlarını bağımsız olarak sağlamaktadır. Ana odak noktası et ve süt ürünleri üretimidir. Sadece et üretmeyen aynı zamanda domuz pastırması üreten en büyük domuz yetiştiricileri Skåne’de bulunuyor. Bitkisel üretim, diğer ürünlerin yanı sıra arpa, buğday, şeker pancarı, patates ekimini de içerir. Bununla birlikte, ekilebilir ekilebilir alanların büyük çoğunluğu, hayvancılık sektörünün kesintisiz çalışmasını sağlamak için çeşitli yem bitkilerinin ekilmesi için tasarlanmıştır. İsveç, Baltık bölgesinin kalbindeki konumu sayesinde, Rusya ile Baltık ülkeleri arasında ve tüm Avrupa pazarında mal taşımacılığında stratejik olarak önemli yerlerden biri. Aynı zamanda, ülkede para birimi kontrolü yoktur, ihracat karı sınırlı değildir ve lisans ücreti yoktur.

Dış ticaret çoğunlukla makine imalatı ve metal işleme, selüloz ve ağaç işleme ürünleri, metalurji ürünleri, yakıt, kimyasal ürünler ile temsil edilmektedir. İhracat konusunda ana ticaret ortaklarının İngiltere, Norveç, Fransa, Finlandiya, Amerika Birleşik Devletleri ve Almanya olduğu belirtilmelidir. Ana ithalatçılar aynı ülkelerdir. Tüm ticari ilişkilerin% 60’ından fazlası Euro bölgesi ülkeleri içerisinde gerçekleşmektedir. İsveç bugüne kadar, dünyanın ekonomik olarak en gelişmiş ülkelerinden biri olarak kabul edilir. İşsizlik oranları% 8’e ulaşıyor. GSYİH’nın bir önceki yıla ait verilere göre büyümesi% 3,6. Kişi başına düşen GSYİH 52,113 dolar. Daha ileri

Kaynak: orangesmile.com

Editör: İsveç Gündemi