İsveç Devleti’nin resmi Twitter hesabından bir kaç gün önce, İsveç köfteleri, aslında Kral 12. Karl’ın Türkiye’den eve getirdiği tarife dayanıyor'' paylaşımı retweet  ve beğeni rekoru kırdı.
Sözkonusu paylaşım yaklaşık 7 bin kişi tarafından retweetlenirken, 18 bin kişi tarafından da beğenildi.

 ’Sweden.se’ adlı hesabından yapılan itiraf, ABD ve İngiliz medyasından da büyük ilgi gördü. 


ADB'nin ünlü Newsweek dergisi haberi birinci sayfadan görürken, ''İsveç köfteleri uzun yıllardır ülkeye ait olduğu biliniyordu. Hafta sonu İsveç devletinin sosyal medya hesabından köftenin Türkiye'ye ait olduğunu belirterek, sosyal medya kullanıcılarını hayal kırıklığına uğrattı '' ifadelerini kullandı.

İngiliz medya kuruluşu BBC''de  ''İsveç köftesi Türklere ait'' başlıklı haberinde, İsveç'in ulusal yemeği olan İsveç köftesi Türkiye'ye ait olduğu ortaya çıktı.Bir çok sosyal medya kullanıcısı Türk vatandaşı, bu itiraftan dolayı İsveç'e teşekkür etti'' dendi.



Öte yandan İsveç'in başkenti Stockholm'de bir çok lokantanın menüsünde Türk köftesi bulunuyor. Stockholm'un Skarholmen bölgesinde bulunan Döner Kebab Lokantası'nın  aşçısı  Bayram Çakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsveç'te lokantaların köfteleri Türk köftesi ismiyle sattığını söyledi. 

Çakır, 'zaten bir burada köfteleri 'Türk köftesi' diye satıyoruz. İsveçlilerde Türk köftesi siye sipariş veriyorlar. Yani burada köftenin Türkiye'ye ait olduğunu zaten İsveçliler biliyor'' ifadelerini kullandı. 

Türk köftelerinin İsveç dışında ki ülkelerde İsveç'e ait sanıldığını vurgulayan Çakır, ''Bu durum İsveç'te değil de mesela İngiltere'ye veya Fransa'ya hatta ABD'ye gittiğin zaman İsveç köftesi veya IKEA köftesi gibi isimlerle taktim ediliyor. İsveç'in tarihi itirafı ile bu durum ortadan kalmış bulunmakta'' değerlendirmesinde bulundu. 










Editör: İsveç Gündemi