Randstad'ın yakın tarihte 1.300 kişiyle gerçekleştirdiği bir araştırma anketine göre, statü olarak en iyi olan meslekler şöyle:

14. Spor uzmanları

Ankete katılanların yüzde 15'i spor profesyonellerinin en yüksek statüye sahip olduğuna inanıyor. Ancak görüşler cinsiyetler arasında farklılık gösteriyor. Erkeklerde, bir spor profesyoneli olarak iş, kadınlardan daha yüksektir.

İsveç Spor Federasyonu'ndan bir araştırma raporuna göre, muhtemel spor profesyonellerinin büyük çoğunluğu yedi yaşında başlıyor. Sporla ilgili olan büyük bir kısım lise eğitiminden geçmiştir. Genellikle ebeveynlerin kendilerinin üst düzey sporlara katıldığı ailelerden gelirler. Aileler de genç yaşta "kariyeri" desteklemek için genellikle mali fırsatlara sahiptir.

Ortalama maaşın ne kadar yüksek olduğu ve kariyerin gerçekte ne kadar sürdüğü, farklı sporlar arasında büyük farklılıklar gösterir. İsveç İstatistik kurumuna göre, profesyonel bir sporcu için ortalama maaş aylık 90.000 kron.

13. Polis

Yanıt verenlerin yüzde 16'sı için polis en yüksek statüye sahip meslektir.

Bir polis memuru için çok çeşitli görevler vardır. İstihbarat, adli teknisyenler, köpek eğitmenleri, motorlu polis, bomba teknisyenleri ve daha fazlası... Uzmanlaşmış alanlarda çalışma fırsatları da vardır.

Polislerin ortalama eğitimi 2,5 yıldır, ancak polis memurlarına yönelik talepler yüksektir. Polisin 2020 baharında 1.020 polis öğrencisi kaydolmasına rağmen, sadece 651 kişi kabul edilmiştir. Eğitimi geçenler için iyi bir işgücü piyasası bekliyor. Büyük bir polis eksikliği var. Hedef, Polis Otoritesinin 2024 yılına kadar çoğunluğu polis olacak olan 10 bin istihdam sağlamak.

İsveç İstatistik Kurumu verilerine göre: Başlangıç ​​maaşı 26.500 SEK'dir. Ancak polis memurları ortalama 35.400 SEK kazanmaktadır.

12. Psikolog

Psikolog statüsü iyi olan bir meslektir. Ankete katılanların yüzde 18'inin oyunu aldı.

Psikolog programı ülkenin birçok yerinde okunabilir. Ancak, girilmesi en zor programlardan biridir. 2019'da Stockholm Üniversitesi'nde en popüler eğitime girmek için tüm konularda en yüksek puanları toplamak ve maksimum kredi puanları gerekiyordu.

Beş yıllık bir eğitimden sonra, öğrenciler bir psikoloji derecesi alırlar, ancak bundan sonra meşru bir psikolog olmak için bir yıllık pratik hizmeti gerekir.

Psikoloji Derneği'ne göre, yeni nitelikli psikologlar için başlangıç ​​maaşı 2018'de 35.000 SEK ile 39.000 SEK arasındaydı.

11. Parlemento üyesi

Katılımcıların yüzde 23'ü meclis üyesi olamak önemli bir statü kazandırıyor.

Bilindiği gibi, İsveç Parlamentosu'nun 349 üyesi buluyor. Genel seçimlerde dört yılda bir seçilirler. Eğitim veya çalışma için herhangi bir gereklilik yoktur. Üye olabilmek için, bir partinin oy kullanma ve aday gösterme hakkına sahip olması gerekir. Bugün Riksdag'da sekiz parti temsil ediliyor.

Üyeler vergi öncesi ayda 68.400 SEK temel ücret almaktadır. Ücretleri Riksdag'da otorite olan Parlamento Ücret Komitesi tarafından belirlenir.

10. Mühendis

Araştırmada katılımcıların yüzde 27'si mühendisliğin en yüksek statüye sahip mesleklerden biri olduğuna inanıyor.

Mühendisler için popüler mühendislik kolejleri arasında Kraliyet Teknoloji Enstitüsü, KTH, Stockholm, Göteborg'daki Lund Chalmers, Lund Teknoloji Üniversitesi veya Luleå Teknoloji Üniversitesi bulunmaktadır. Üniversiteler çeşitli mühendislik eğitimi sunmaktadır.

Yeni kalifiye inşaat mühendisleri 2020 yılına kadar en az 35.500 SEK ücret alıyor. Üniversite mühendisleri için ise maaş 33.600 kron'dur.

9. Pilot

Pilot havalı ve statüsü önemli bir meslek olarak algılanır. Ankete katılanların yüzde 33'ü de buna inanmaktadır.

Pilotların maaşları SAS'taki kapsamlı grevle bağlantılı olarak önemli bir noktaya gelmiştir. İsveç İstatistik kurumu verilerine göre, İsveç'teki bir pilot ayda ortalama 63.400 SEK kazanıyor.

Pilot eğitimi hem kamu hem de özel sektör tarafından düzenlenir ve genellikle 2,5 yılda bir bu düzenlemeler yapılır. 

8. Araştırmacı

Katılımcıların yüzde 34'ü araştırmacıların en yüksek statüye sahip olduklarına inanmaktadır.

Lisans düzeyinde ve en az bir yıl ileri seviyede eğitim tamamlandığında (yani en az 240 yüksek öğrenim kredisi veya dört yıl sonra) lisansüstü eğitim almaya hak kazanırsınız. Lisansüstü eğitim iki veya dört yıldır ve sonra lisans ve doktora dereceleri devreye girer. Dolayısıyla, akademik eğitime başlayan herhangi birinin doktora programını tamamlaması en az sekiz yıl alır.

7. Bakan

Araştırmaya katılanların yüzde 34'ü bakanlığın statü olarak iyi bir meslek olduğuna inanıyor.

Siyasetle ilgili olan ve hükümette olmayı gerektirir. İsveç'te bakanlar başbakan tarafından belirlenir. Bakan olacak birinde İsveç vatandaşlığı aranır. Politikacı olmak zorunda değiller, ama genellikle yıllarca siyasetle ilgili olanlar bu göreve getirilir.

Maaşlar başbakanlık ekonomi komitesi tarafından belirlenir. Başbakan ve bakanlar ayrıca artan yaşam masrafları veya çifte yaşam için tazminat alma hakkına da sahiptirler.

2019 yılında, Bakanlar Kurulu vergisi öncesi maaşları ayda 139.000 kron oldu.

6. Büyükelçi

Ankete katılanların yüzde 36'sı için büyükelçi bir statü mesleğidir.

İsveç'te elçilikler de dahil olmak üzere 98 yabancı yetkili, temsil, heyet ve konsolosluklar bulunmaktadır. Yaklaşık 400 fahri konsoloslukla birlikte Dış Temsilciliği oluştururlar. Birçok büyükelçi, muhtemel İsveçli diplomatları dış yönetimde işe hazırlar.

5. Hakim

Katılımcıların yüzde 43'ü için hâkimler en yüksek statüye sahipler.

Hakim olmanın birkaç yolu vardır. En yaygın yol, hukuk derecesini tamamladıktan sonra, noter pozisyonu olarak adlandırılan bir eğitim pozisyonuna başvurmaktır. Daha sonra eğitim birkaç yıl boyunca bir mahkemede çalışır ve ardından bir değerlendirici olarak çalışarak devam eder. Ayrıca, deneyimli avukatların harici yardımcı olarak yargıç olarak atanma fırsatı da vardır.

İsveç İstatistik Kurumu verilerine göre ortalama hakim maaşı 58.600 SEK'dir.

4. Profesör

Katılımcıların yüzde 46'sı en yüksek statüde profesörleri görüyor.

Profesör, kolej ve üniversitelerde en iyi eğitimi almış öğretmenlerin unvanıdır. Profesör olmanın birkaç farklı yolu vardır. Çeşitli akademik pozisyonlarda kariyer basamaklarına tırmanmanız gerekir.

İsveç İstatistik Kurumu verilerine göre profesörlerin maaşı ortalama 67.900 SEK'dir.

3. Avukat

Araştırmaya katılanların yüzde 48'i avukatlığın gerçek statü mesleği olduğuna inanıyor. Ancak anket, görüşlerin erkekler ve kadınlar arasında biraz farklı olduğunu gösteriyor. Erkeklerden daha fazla kadın avukatlığı önemsiyor, kadınların oranı erkenlerden yüzde 16 daha fazla avukatlığın yüksek bir statü mesleği olduğuna inanıyor.

Avukat olmak isteyen herkese yüksek taleplerde bulunuyor. İlk önce bir hukuk derecesi, yaklaşık beş yıl süren bir eğitim almalısınız. Daha sonra, bir hukuk bürosunda veya kendi yasal kurumunuzda yardımcı avukat gibi asgari üç yıllık pratik nitelikli yasal faaliyet gerekiyor.

Avukat korunan bir unvan. İsveç'te sadece Hukuk Derneği üyesi olan biri kendini avukat olarak adlandırabilir.

İsveç İstatistik Kurumu verilerine göre, ortalama avukat maaşı 58.200 kron civarındadır.

2. CEO

Ankete katılanların yüzde 52'si CEO'nun önemli bir statü mesleği olduğuna inanıyor. Görüşler yaş sınıfları arasında biraz farklıdır. Örneğin, 18-34 yaşları arasındakilerin yüzde 60'ı CEO mesleğinin en yüksek statüye sahip olduğuna cevap verirken, 50-65 yaşları arasındakilerin yüzde 44'ü buna inanıyor.

Birçoğu CEO kelimesini yılda 10 milyon artı bonus veren bir borsa direktörü ile ilişkilendirir. Ancak İsveç istatistik kurumu verilerine göre CEO için aylık ortalama maaş 75.800 SEK civarındadır. Ortalama CEO'nun maaşının daha yüksek olmaması şaşırtıcı görünebilir. CEO'ların çoğu küçük ve orta ölçekli şirketlerde çalışıyor ve borsa devlerinin cömert koşullarına yakın bir yerde değiller.

1. Doktor

Doktorluk her yerde önemli bir statü kimliğidir. Araştırmalara katılanların üçte ikisi doktorluğu seçti. Katılımcıların yüzde 64'ü doktorluk önemli bir statüdür dedi.

Uzman bir doktor genellikle 12 yıllık eğitim alır. Uzmanlıklar ve farklı alanlarla ilgili de farklı eğitimler almaları gerekiyor.

Uzman olmayan bir doktor için maaş ortalama 42.000 SEK'dir. Ancak bu meslek grubunda ortalama maaş 77.900 SEK kadar yükselir.

Editör: İsveç Gündemi