Geçen yılın sonunda, konut fiyatlarındaki artış biraz yavaşladı, ancak SBAB ve Booli'nin fiyat endeksi HPI'sine göre bu sadece geçici görünüyor. Ev fiyatları ülke genelinde, çoğunlukla kuzey ve orta İsveç'te yükseldi.

Daire fiyatları da en çok kuzey kesimlerde ve Stormalmö'de yükseldi. SBAB ve Booli'ye göre, kuzey ve güney İsveç'teki apartman daire fiyatları ile Greater Göteborg'daki ev fiyatları dışında, konut fiyatları şu anda rekor seviyelerde.

SBAB baş ekonomisti Robert Boije bir basın açıklamasında, "Konut piyasasının genel olarak yıl sonunda durulması ve ardından yılın başında yeniden canlanması, normal mevsimsel seyri takip ediyor. Bununla birlikte, özellikle kuzey İsveç'te hem apartmanlarda hem de sıralı evlerde büyük dalgalanmalar dikkat çekici derecede büyüktür. Bundan daha kesin sonuçlar çıkarmak için henüz çok erken" diye yazdı.

Şimdi SBAB ve Booli, 2022 için artışında devam edeceiğine inanıyor.

Robert Boije, "Fiyatların yılın farklı dönemlerinde normal olarak değişime göre ayarlanan Ocak rakamları, tüm yıl boyunca ev fiyatlarında yüzde 10'a varan bir artışa işaret ediyor. Bu, 2022 için yüzde 2 civarında bir artış öngördüğümüz son tahminimize göre çok daha yüksek bir artış oranı. Ancak tahminimizde, yıl boyunca konut faiz oranlarının artması yönünde" ifadeleri kullandı.

Ocak ayı konut fiyatları

Ocak ayında İsveç'in güneyindeki apartmanlar dışında her yerde konut fiyatları arttı.

Bu yıl Ocak ayında apartman dairesi fiyatları şu şekilde gelişti:

Stockholm +1.3

Göteborg +0.9

Malmö +3.2

Kuzey İsveç +4.2

Orta İsveç +2.6

Güney İsveç -0.5

Diğer ev fiyatları şu şekilde gelişti:

Stockholm +2.9

Göteborg +2.9

Malmö +0.7

Kuzey İsveç +7.6

Orta İsveç +6.0

Güney İsveç +4.1

Kaynak: SBAB ve Booli

Editör: İsveç Gündemi