Volvo, küresel çip krizine rağmen halka arz planıyla 2,9 milyar dolarlık ek kaynak sağlamayı hedefliyor. Şirket, pazartesi günü yayımladığı açıklamada halka arzdan elde edilecek gelirle tamamen elektrikli araç üretimine geçişi ve doğrudan tüketiciye satış modelini finanse etmeyi planladıklarını söyledi.

Volvo’nun sahibi Çinli Geely Holding Grup, bu yıl planlanan ilk işlem gününde de şirketin en büyük hissedarı olma konusunda kararlı olduğunu belirtti. Geely’nin Yönetim Kurulu Başkanı Eric Li, “Sektörde eşi benzeri görülmemiş bir değişim yaşanırken ikonik İsveç markası Volvo’nun değişim ve gelişimini destekledik. Volvo’yu en büyük hissedarı olarak küresel başarı hikayesinde desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

Volvo ve Geely’nin desteklediği ve 20 milyar dolar değerlemeyle halka arz olmayı kabul eden elektrikli araba üreticisi Polestar da İsveçli araba devinin halka arzını destekleyen en önemli faktörlerden biri oldu. Polestar’ın anlaşması tamamlandığında Volvo birleşmiş şirketin hisselerinin yüzde 50’sine sahip olacak.

Volvo geçen yıl 660 bin araba satarken Polestar 2021'de 29 bin araç satmıştı. Yeni fonlamayla beraber Volvo satışlarını2025 yılına kadar 1,2 milyona çıkarmayı hedefliyor.

Volvo'nun halka arzı, telekomünikasyon şirketi Telia'nın 2000 yılında 8,9 milyar dolara halka arz edilmesinden sonra İsveç'in en büyüğü olacak.

Fosil yakıt kullanılmadan üretilen ilk çeliğin alıcısı Volvo olmuştu
İsveçli çelik üreticisi SSAB, dünyanın ilk fosil yakıt kullanılmayan çeliğini ürettiğini ve üretilen çeliğin Volvo’ya transferinin başladığını duyurmuştu.

“Hybrit” projesi kapsamında kömürden ziyade çelik üretiminde hidrojen kullanmak için çalışmalar yürüten şirket, bu gelişmeyle beraber çelik üretiminden kaynaklanan karbon salınımının küresel çapta düşürülebileceğinin kanıtlandığını da belirtti.

SSAB 2018 yılında proje kapsamında İsveç’in Lulea şehrinde pilot bir fosil yakıtsız tesisin kurulumuna başladıktan sonra burada elektroliz yöntemiyle üretilen yeşil hidrojen sayesinde demir cevherinde redüksiyon yöntemiyle sünger demir üretimi yapılıyor. Sonrasında bu sünger demirler hurdalar ile karıştırılarak çelik üretimi gerçekleştiriliyor.

Editör: İsveç Gündemi