İsveç Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ylva Johansson, ''Yaşlanan İsveç nüfusunun ve gelecekte ki iş gücü açığımızı kapatmak için sığınmacılara ihtiyacım var''dedi.
Johansson AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsveç'e gelen sığınmacıların iş gücünün ülkede eksikliği hissedilen uzman eleman açığı için de çözüm olabileceğini kaydetti. İsveç nüfusunun yaşlanması ile birlikte artmayan nüfus ve iş gücü ihtiyacının bulunmasına rağmen 80 bin sığınmacıya neden çıkış verildiğinin hatırlatılması üzerine Johansson,'' Bizim sığınmacıların iş gücüne kesinlikle ihtiyacımız var. Sığınmacıların sayesinde nüfusumuz da büyük artış yaşandı. Nüfusun artması demek, İsveç'in daha güçlü kalkınması demek. Buna da son derece ihtiyacımız var. Tabii bura da şunu da belirtmem lazım ki, İsveç'e gelen sığınmacıların da bizim iltica şartlarına uyması lazım. Eğer iltica şartlarına uymuyorsa, o zaman çıkış vermek zorunda kalıyoruz'' dedi. 

-Sığınmacılara hızlı iş bulma programı

Sığınmacıların mesleklerine göre hızlı bir şekilde iş piyasasına kazandırdıklarını söyleyen  Johansson,, ''Sığınmacılar için bir cep telefonu programı uygulaması başlattık. Ülkemize gelen sığınmacılar bu programa girerek, mesleklerini ve uzmanlık alanlarına ait bilgileri bırakıyorlar. Bizde o meslek gruplarını inceleyip ülkede hangi iş branşlarında eksik varsa hızlandırılmış İsveççe kursu vererek, o branşa yönlendiriyoruz. Şuanda İsveç'te en çok, aşçı, doktor, kasap ve hemşire gibi meslek gruplarında açıklar bulunuyor'' diye konuştu.

-İsveç'te iş kazaları

İsveç'te iş kazalarının önüne geçmek için yeni önlemler aldıklarını ifade eden Johonsson, ''İsveç'te 2014 yılında iş kazası geçiren yada sağlığı bozulan 11 800 işçi bulunmakta. Bunlardan 7 bin 100'ü kadın, 4bin 700'ü erkek. Bütçeden yılda 100 milyon kronluk ekstra bir ödenek ayırarak, bu kazaları minimuma indirmeyi düşünüyoruz'' dedi.

Orhan Karan/Atila Altuntaş
Editör: İsveç Gündemi