Northland Resources

Maden şirketi Northland Resources, Norrbotten'deki Pajala'da kapalı bir maden açma sözü verdikleri zaman altın çıkarırken, ormanlara zarar vermemeye söz verdi. Tüm vaatler yerine getilmeye çalışılsa da yerine getirilemedi. Bir süre sonra davalık olan şirket dava savcısının tabiriyle "Modern zamanların en büyük iflası" olarak adlandırıldı. Şirketin çöküşü sonucu 14 milyar SEK'in üzerinde bir kayıp oldu.

Aralık 2014'teki iflas eden şirket birkaç yıldır finansal sorunlarla karşı karşıya kalmıştı ve şirketin taşeronlarının birçoğu da iflas etmek zorunda kaldı.

Nextjet

Nextjet, İsveç'in en büyük bölgesel havayollarından biriydi ve çoğunlukla İsveç iç hat uçuş noktalarına uçtu. Şirket 2018'de iflas başvurusunda bulunduğunda, yılın en büyük iflası olarak değişmeyen kronu da aldı. Şirket havluyu attığında yarım milyar SEK'in üzerinde satış yaptı.

İflas İsveç iç hat uçuşunda büyük bir delik açtı ve şirket 16 uçağını kapatıp sattığında birçok lokasyon hava trafiği olmadan tamamen kapatıldı.

Nyckeln ve Gota Bank

1990'larda kredi alan İsveçliler için banka tam bir kabus olarak hafızalarda duruyor. Finans şirketinin çöküşüne müteakip iflas 1990'lardaki büyük mali ve emlak krizini tetikledi ve ayrıca İsveç bankacılık dünyasında iflas dalgasına yol açtı.

Devlet, piyasayı serbestleştirdikten sonra bir dizi inşaat projesini finanse ederek şirket büyümüştü.

Mali kriz, İsveç kronunun değerinin tamamen düşmesine neden oldu ve Eylül 1992'de bir süre İsveç politika oranı yüzde 500'e yükseldi.

Nyckeln sonrasında iflasa zorlanan diğer bankalar, devletin devralması gereken Gota Bank'tı. Devlet, Gota Bank'ın küllerinden, bugünün Nordea'sı olan Nordbanken'i yarattı.

Onoff & Expert Sverige

Birçok küçük ve büyük perakende zinciri iflas ve yeniden yapılanmaya zorlanmıştır. Ancak en çarpıcı iflaslardan biri, iflas başvurusu yapan ve Temmuz 2011'de 74 mağazasını kapatan ev elektroniği zinciri Onoff'du.

Onoff'un iflas başvurusunu yaptıktan yaklaşık bir hafta sonra, rakip Expert Sverige onlara Onoff'un mağazalarının neredeyse yarısını satın alacaklarını söyledi. Ancak, Expert'in Eylül 2012'de iflas etmesine sadece bir yıl vardı.

Panaxia

2012'de nakliye şirketi Panaxia iflas etti. Şirket iflas ettiğinde kasasında 650 milyondan fazla kayıp vardı ve şirket yöneticilerinden ikisi şirketin felaket ekonomisi nedeniyle anapara ağır sadakatsizlikten mahkum edildi. Diğer şeylerin yanı sıra, savcıya göre yöneticiler şirketi "özel cüzdanı" olarak kullandılar ve borçlar kredi ile karşılandı.

Boo.com

Boo.com, BT balonunun ilk ve en büyük kurbanlarından biri oldu. En erken e-perakendecilerden biriydi ve çevrimiçi giysi sattı. Zamanın en büyük yatırımcılarından bazıları şirkete katıldı. Ancak şirket zamanının ilerisindeydi ve tahmini satışları satmayı başardıklarından önemli ölçüde daha büyüktü.

Şirket, Mayıs 2000'de iflas etti ve muhteşem bir başarısızlık olarak görüldü.

Kreugerkoncernen

Sanayici Ivar Kreugers'in 1932'deki imparatorluğunun çöküşü, Büyük Buhranı İsveç'e götüren şeydi. Birkaç yıl önce, Kreuger Group'un şu anki İsveç devi olan SKF, LKAB, SCA ve Svenska Tändsticks AB dahil 200 farklı şirketi vardı.

1932'deki fırtınanın ortasında Ivar Kreuger, Paris'teki bir otel odasında vurulmuş olarak bulundu. Ölümünün detayları hala belirsiz, ancak ölümü intihar olarak sayılıyor.

Kreugerkrashen İsveç tarihindeki en büyük şirket çöküşlerinden biridir ve bugün gerçekleşmiş olsaydı, on milyarlarca SEK ortadan kaybolurdu. Şirket o zamanlar İsveç'te işlem gören şirketlerin yüzde 60'ından fazlasına sahipti.

Editör: İsveç Gündemi