Neredeyse 5 milyon İsveçli tasarruf sahibi, büyük ölçüde haberi olmadan, ülkenin özel emeklilik piyasasında özel tasarruf seçeneklerine alternatif olarak varsayılan Bitcoin'e ( BTC ) dolaylı olarak maruz kaldı.

Yerel kripto sitesi Trijo News, İsveç devlet emeklilik fonu AP7 SAFA hisselerine sahip olduğu en az iki şirket Bitcoin yatırım yaptı diye yazdı. 

Birincisi, Tesla'daki tüm hisselerin %0,09'u AP7 Såfa'ya ait: İlki, bugünün fiyatlarına toplamda yaklaşık 3 milyar dolar değerinde 48.000 BTC'lik yüksek satın almasıyla tanınıyor. AP7 Såfa'nın 5 milyon müşterisi bulunuyor, bu nedenle, toplamda 2,7 milyon dolar değerinde kabaca 43 BTC'ye sahip. Tasarruf başına hesaplanan bu tabloda, her biri Bitcoin'de sadece 0,59 $ (940 satoshi veya yüz milyon 1 BTC) olarak hesaplanıyor.

AP7 Såfa ayrıca, BTC hisseleri Tesla'nınkinden biraz daha mütevazı olan Square'deki tüm hisselerin % 0,1'inden  biraz fazlasını elinde bulunduruyor. AP7 Såfa istemcisi başına hesaplanan Trijo, fonun Square'deki hisseleri aracılığıyla her birinin kabaca 0,12 ABD Doları BTC'ye (190 satoshi) sahip olduğunu bildirdi. Trijo, Tesla ve Square için hesaplamaların her ikisinin de yaklaşık olduğunu ve biraz eski olabileceğini, ancak milyonlarca İsveçlinin kripto para birimine dolambaçlı ve az bilinen maruziyetinin bir göstergesini sağladığını belirtiyor.

Daha önce bildirildiği gibi, Norveçli tasarruf sahipleri İskandinav komşularına benzer bir duruma maruz kalmıştı. Son araştırmalar, Norveç Hükümeti Emeklilik Fonu'nun, namı diğer Petrol Fonu ve en büyük bağımsız varlık fonu yatırım holdingleri aracılığıyla yaklaşık 600 BTC'ye sahip olduğunu ortaya koymuştu.

Editör: İsveç Gündemi