Timetric’s Cards and Payments Intelligence Center (CPIC) tarafından yayınlanan bir  göre İsveç tümüyle nakitsiz işlem yapan ilk ülke olabilir.

İsveç’te tüketicilerin kart başına yıllık işlem sayısı ortalaması 134,3 ve bu rakam ABD, Birleşik Krallık ve Almanya gibi gelişmiş ülkelerin çok ilerisinde. İsveç’teki nakit kullanımı tüm ülkedeki prasal işlemlerin sadece yüzde 19,1’lik kısmını oluşturuyor ve bu değer yüzde 54,7’lik kartlı işlemlerin neredeyse üçte birine karşılık geliyor.

İsveç’te tüketiciler market alışverişlerinin ötesinde gazete satın alırken hatta kilisede bağış yaparken bile kart kullanmayı tercih ediyor ve bu sebeple işlem başına ortalama harcama miktarı 50 doların altına düşmüş durumda.

İsveç’te bu gelişmeler 2002 yılında kart işlemlerinin, ATM’lerden çekilen nakit işlemlerinin ilk kez önüne geçtiği günden bu yana gelişmeye devam ediyor. Şu anda ülkede gerçekleşen POS işlemleri tüm kart işlemlerinin yüzde 90’lık kısmını oluşturuyor. Bu gelişmeler sebebiyle ülkedeki bankalar özellikle gelişmiş bölgelerde her geçen gün ATM noktalarının sayısını da azaltmaya başlamış durumda.

Elbette bu gelişmenin perakende tarafını göz ardı etmemek lazım. Kungsaengen ve Telia Sonera gibi firmalar işlem noktalarında artık nakit kabul etmiyorlar. Bankaların yüzde 50’sinde ise artık nakit işlemleri için altyapı bulunmuyor.

Editör: İsveç Gündemi