Haberlerde yer alan bilgilerde yaptırımların kalkması ile birlikte önemli bir potansiyelin ortaya çıkacağı, pazar için uluslararası firmaların ciddi bir rekabete girişecekleri bekleniyor.


Global büyük rulman üreticisi SKF Başkanı A. Danielson, sürecin ticari ilişkileri geliştirmek için önemli fırsatlar çıkaracağını ifade etti.
Assa Abloy CEO’su J.Molin, sürece ilişkin hazırlık yaptıklarını, bahse konu girişimler çerçevesinde İran’a güvenli şekilde ihracat yapabilmek için Dubai’de firma satın aldıklarını ve Ortadoğu faaliyetlerini güçlendirdiklerini açıkladı.
Yaptırımlar döneminde ekonomik ilişkilerini devam ettiren firmaların başında gelen ve İran’daki önemli yatırımlarına devam eden Ericsson firması (telekom sektörü yaptırımlar kapsamında olmadığı için) CEO’su H. Vestberg ise, şirketin 100 yılı aşan süredir İran’da faaliyetlerini devam ettirdiğini ve önemli seviyede yatırım ve ticari ilişkileri olduğunu vurguluyor.


İsveç İhracat Kredileri Garanti Kurumu (EKN) Ülke Riskleri Bölümü Başkanı S. Karlsson da, İran pazarının İsveç ürünleri ve yatırımları açısından büyük potansiyel arz ettiği, yaptırımlar dolayısıyla İran'ın yurtdışı borcu olmayıp, büyük uluslararası rezervleri bulunmakta olduğunu vurguluyor.
İsveç Girişimcilik Bakanı M. Damberg, Sonbaharda bir ticaret heyetinin İran’a gönderileceğini açıkladı.
İsveç’in İran’a ihracatı, 2005 yılında 7,9 milyar SEK iken yaptırımların devreye girmesiyle 2006 yılında 3,6 milyar SEK’e gerilemiş; 2014 yılında ise 2,1 milyar SEK olarak gerçekleşmiştir (İthalatı ise ihmal edilebilecek düzeylerde). 2014 yılındaki tutarın 1,5 milyar SEK’i yaptırımlar kapsamı dışında olan telekom sektörüne ait.
(e-ha)
Editör: İsveç Gündemi