Avrupa Birliği ülkelerinde borsada işlem gören şirketlerin yönetim kurullarında kadın oranı en yüksek olan ülke İsveç olarak öne çıkıyor. Ancak, oran üye ülkeler arasında büyük farklılıklar gösteriyor ve AB geneli ortalama yüzde 31'in biraz altında görünüyor.

Gittikçe daha fazla kadın Avrupa'da şirket yönetim kurullarında yer alıyor. Oranın on yıllık bir süre içinde neredeyse üç katına çıkmasına rağmen, AB'deki yönetim kurulu üyelerinin çoğunluğu hala erkekler. 2021'de, borsada işlem gören daha büyük şirketlerde kadınların oranı yüzde 31'e yakındı. Bununla birlikte, üye ülkeler arasındaki yayılma büyüktür. En yüksek oran, kadınların üyelerin neredeyse yüzde 45'ini oluşturduğu Fransa'dayken, buna karşılık gelen oran, en düşük orana sahip ülke olan Kuzey Kıbrıs Rum kesiminde yüzde 9'un altında.

Kadınların yönetim kurullarındaki oranını artırmak için bazı ülkeler kota yasaları getirdi. Norveç, 2006 yılında kota yasasını uygulamaya koyan ilk ülke oldu. Ancak, geçmiş araştırmalar, kotaya ulaşılmasına rağmen kadın sayısının artmadığını gösterdiğinde, etki beklendiği gibi değildi. Kurullarda zaten oturan kadınlara daha fazla görev verildiğine dair birçok gösterge var, bu daha sonra "altın etekler" olarak adlandırılan bir fenomen haline geldi. Ayrıca işletmeler ülke dışına taşınırken yönlendirme grubunu azaltarak kotayı elde etmeye çalıştı.

Ertesi yıl, İspanya kadın kotasına karar verdi. AB 2007'de kotalar hakkında bir yasa çıkardı. Norveç'in sisteminin aksine, buradaki tasarım biraz daha yumuşaktı ve cezasızdı. Ancak sistemin ne kadar verimli olduğu tartışmalıdır.

Bir sistem olarak kotalar tartışılıyor ve bugün birçok ülkenin yönetim kurulu odalarında kadın ve erkeklerin dağılımını eşitlemek için başka türde amaçlar var. Daha eşit bir dağıtım ve çeşitlendirmenin birçok olumlu etkisi vardır. İşletme ve genel olarak toplum, bununla birlikte, çoğu aynı fikirde. Konu içerde de tartışıldı ancak AB genelinde şu ana kadar ortak kurallar konusunda herhangi bir karar alınmadı.

İsveç'teki büyük ölçekli şirketlerde kadınların öne çıkması dikkat çekerken, kadınların yönetim kurulu başkanlığı yaptığı şirketlerin genel ortalamasında da önemli büyümeler görünüyor.

Editör: İsveç Gündemi