Maliye Bakanı Magdalena Andersson, ekonomide net bir aydınlanma görüyoruz ancak toparlanmanın çok kırılgan olduğunu söyledi.

Andersson, "Ayrıca, Riksdag'da siyasi bir kriz var ve bu tahminin güçlendirilmesine katkıda bulunmuyor" dedi.

Andersson, bu tahminde siyasi krizin hiçbir etkisinin görülmediğine dikkat çekti.

"Büyüme hedeflerini revize ediyoruz ve İskandinav bölgesindeki en yüksek büyümeyi bekliyoruz" diyen Andersson, işgücü piyasasının güçlendiğini ve güçlü devlet ekonomisini sürdürdük ve kamu net kredilerinin yukarı doğru revize edildiğini söyledi.

Nisan ortasındaki bir önceki tahminde, hükümet bu yıl GSYİH büyümesini yüzde 3,2 ve gelecek yıl yüzde 3,8 olarak tahmin etmişti. Daha sonra işsizliğin bu yıl yüzde 8,7'ye ineceği ve gelecek yıl yüzde 7,9'a düşeceği tahmin ediliyordu.

Daha hızlı toparlanma

İşsizliğin gelecek yıl yüzde 7,7'ye düşmesi bekleniyor.

"İstihdam oranı kriz sırasında düştü, ancak hızla artması bekleniyor, ancak istatistiksel bir yeniden yapılanma nedeniyle karşılaştırma yapmak zor" ifadeleri kullanan Andersson, geçişin pandeminin ortasında gerçekleşmesinin talihsiz bir durum olduğunu, ancak uzun süredir planlandığını ve AB genelinde uygulanmakta olduğunu söyledi.

Maliye Bakanlığı'na göre, tahminin bu kadar keskin bir şekilde revize edilmesi, diğer şeylerin yanı sıra, ekonomik toparlanmanın önceden beklenenden daha hızlı olmasıyla açıklanıyor.

Birkaç gösterge, büyümenin yakın gelecekte güçlü kalacağını gösteriyor. 2020'de yüzde 2,8 düştükten sonra, 2021'in ilk çeyreğinde GSYİH, bir yıl öncesiyle aynı seviyeye geri döndü.

Artan tüketim

Dolayısıyla toparlanma, önceki ekonomik krizlerden daha hızlı görünüyor.

Enfeksiyonun yayılması ve toplumdaki kısıtlamalar azaldıkça hane halkı tüketiminin artması ve bu yıl yüzde 4,7 oranında artması bekleniyor.

Bu, önceki tahminle karşılaştırıldığında yüzde 1,3 puanlık yukarı yönlü bir revizyon. İsveç ihracatı da büyümeye olumlu katkı sağlıyor ve yüzde 8,9 oranında artması bekleniyor. Ancak burada, taşıma zincirlerinde belirli girdilerin olmaması ve darboğazların dünya ticaretindeki ve dolayısıyla İsveç ihracatındaki gelişmeyi yavaşlatma riski vardır.

Editör: İsveç Gündemi